Benedek Miklós a Nemzet Színésze

Benedek Miklóst választották a Nemzet Színészének.

2023. szeptember 6., 16:55

Szerző:

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja 

– áll a Nemzeti Színház Facebook-bejegyzésében.

Mint írják, Benedek Miklós 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. A nagy sikerű Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja. Számos előadást rendezett, köztük Heltai Jenő, Molnár Ferenc és Shakespeare darabokat. 2011 óta játszik az Orlai Produkció előadásaiban.

(Kiemelt képünk: Benedek Miklós 2020 Fotó: Schumy Csaba – dfp.hu)

A világ legjobb középületének választották a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult Néprajzi Múzeumot május 30-án, Szingapúrban - jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója az elismerés átvételét követően. A Néprajzi Múzeum mellett a Magyar Zene Háza is díjat nyert.