Benedek Miklós: Hogy Tibornak meg kellett halni, az igazságtalanság

Először beszélt elvesztett fiáról.

2021. február 5., 21:57

Szerző:

 

Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező volt Veiszer Alinda vendége legújabb műsorában - szemlézte a műsorvezető Patreon-oldalán közzétett interjút a Telex. 

A csaknem egyórás beszélgetésben szó volt a legendás színész szakmai pályafutásának fontosabb állomásairól, a színművészeti főiskoláról, oktatói pályáról, a színészszakma felhígulásáról, de Benedek beszélt a családjáról, a szüleiről és tavaly elhunyt fiáról, Benedek Tiborról is. 

Benedek Miklós édesanyjáról azt mondta, nem voltak jóban. „Másként gondolkodtunk, másként nőttem fel.” Az édesapjával való viszonyáról pedig azt mondta: „Harmonikus volt. Harmonikus, igen. Azt hittem, hogy harmonikus, de – hát gyerek voltam. Aztán sok minden kiderült, hogy ez se volt úgy, hogy minden másképpen van”, majd elismerte volt, hogy csalódott az apjában: „Főleg abban, hogy képes volt, és öngyilkos lett. Azt nem értettem akkor, és nagyon mérges voltam” - mondta. 

Benedek Tibor is így keveredett szóba.

„Sokkal többet értem el, mint az apám, de annyit nem értem el, mint a fiam, Tibor” - mondta. 

A műsorvezető kérdésére, mi jut eszébe Benedek Tiborral kapcsolatban azt mondta: „Minden. Nemcsak ezek. Minden. A mosolya, az okossága, a tudása, az unokáim. És hát az önzés. Az elmúlás”, majd hozzátette azt tartja önzésnek: „hogy egyszer vége van. Mindannyiunknak. És nem azokkal, akikkel kéne. Hogy egy Börcsöknek miért kell meghalni? Nem tudom, igazságtalanság. Vagy hogy a Tibornak meg kellett halni, az igazságtalanság. Ebben nem léptem tovább” - mondta.  

A színész az interjúban azt mondta: rossz apának tartotta magát: „Rossz apa voltam, nagyon rossz. Önző, rossz apa voltam, és nagyon csélcsap. Jó, hát szerettem, de közel nem voltam olyan apa, mint a Tibor. Ő csúcsapa volt. Ő mindig jelen volt. Még azt is mondhatnám, hogy ő sokkal jobban egyeztette össze a szakmát a magánélettel. Én sose tudtam, mindig úgy éreztem, hogy többet adok a szakmának, mint családnak, a feleségemnek vagy a gyerekeknek.” 

Benedek Miklós korábban is sokszor hangoztatta, hogy úgy gondolja nem volt jó édesapja a fiainak. Ezt egyébként Benedek Tibor gyakran megcáfolta. Többször elmondta, nem érti, miért mondja ezt az édesapja, mert nem igaz.

Kiemelt kép: MTI/Czimbal Gyula

 

A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy a két ismert műsorvezető ugyanabban a műsorban köszönti reggel – ezúttal – a hallgatókat. Pachmann Péter ugyanis hat év után visszatér a Jazzy-re és csatlakozik a Business Class műsorvezetői gárdájához: Gundel Takács Gáborhoz, Kamasz Melindához és László Csabához.