Nagy katalánok a bécsi múzeumokban

Az őszi-téli szezon sztárkiállítása már megnyílt: Miró teljes életművéről az ad áttekintést. A szeptemberi Vienna Design Week – a bécsi közreműködésével – egyedülálló lehetőséget teremt magyar designereknek a bemutatkozásra. Az október pedig egy másik nagy katalán, az építész Gaudí munkásságába enged betekintést a bécsi Építészeti Múzeumban – adta hírül a .

2014. szeptember 16., 10:24

A Földtől az égig cím azonnal érthetővé válik a kronológiai sorrendben bemutatott száz festmény láttán. A kiállítás korai művekkel kezdődik: a Parasztudvar című, 1921–22-ben készült festmény – amely eredetileg Ernest Hemingway tulajdona volt, s csak később került a washingtoni National Gallerybe – még igencsak földi témájú, bár az apró részleteken már felfedezhető a későbbi fantáziaképek sok jele. Innen indulva még bámulatosabbak az oly könnyed, gyermekien költői s valóban az égbolt magasságába szárnyaló kompozíciók.

A kiállítás nem nélkülözi a legnépszerűbb – olykor pólókon lenyomatként vagy éppen képeslapmotívumként visszaköszönő – képeket, de sok ritkán látható művet is felvonultat. Az ilyenkor megszokott, most is színvonalas katalógus sok műhelytitkot is elárul Joan Miróról. Persze az sejthető, hogy a teljes művészi szabadságot tükröző könnyedség precíz munkafolyamat eredménye, de hasznos a sorvezető Miró mágikus jelképrendszeréhez, a bevezető a holdak, napok, csillagok, bolygók, szemek, rovarok, madarak világába. Sokat segít az általa kitalált szimbólumok és motívumok megértéséhez és ezzel művészetének még teljesebb élvezetéhez.

Az örömöt, amit a festmények nyújtanak, nemigen befolyásolja a tudat, hogy Miró, a 20. század képzőművészetének nagy újítója, politikus alkat volt, Spanyolország egységének jelképe. A kiállításon láthatók azok a harmincas években festett sötét tónusú képei is, amelyeken az eljövendő sötét kor, a spanyol polgárháború, a fasizmus jelzéseként szörnyetegek láthatók. A rendezők igyekeztek teljesíteni a festőnek azt az óhaját, hogy képei szinte lebegjenek: ezt az illúziót a vakítóan fehér térburkolattal érik el.

A kiállítás január 11-ig tart nyitva, most, az első hetekben nagy tömegre lehet számítani – így volt ez a megnyitón is.

A szeptember hónap – 26-tól – tartogat egy érdekes, visszatérő, ám magyar szempontból most kiemelkedő fontosságú fesztivált. A

Vienna Design Week2014 vendégországa ugyanis Magyarország. Az esemény nagyszerű lehetőség fiatal magyar designerek bemutatkozására – nekik túl sok alkalom nem adatik munkáik népszerűsítésére. Itt Bécsben most a fesztivál különböző helyszínein, kiállításokon, workshopokon személyesen is megjelennek. Sőt: a fesztivál ideje alatt a bécsi Museumsquartier elé költözik a híres magyar designvásár, a WAMP is. A központi kiállítás átfogó képet ad a kortárs magyar formatervezésről, ezenkívül Magyarország különböző kategóriákban is képviselteti magát. A helyszínek között szerepel a (szervezésben nagy részt vállaló) Collegium Hungaricum: itt rendezik meg a Pecha Kucha-estet, amelyen a magyar és osztrák designerek prezentációit hallgathatja meg a közönség. A LOFFICE bécsi irodájában pedig kortárs közép-európai judaikatémában nemcsak kiállítást, hanem előadásokat, workshopokat tartanak.

A részletes program

itttalálható.

Október első napjaiban nyílik a bécsi

Architekturzentrumbana Gaudí építészetét bemutató kiállítás, amely mindössze egy hónapig lesz nyitva. A kiállításról még nem tudunk beszámolni, de az érdeklődők figyelmébe ajánljuk a Múzeumi Negyed csücskében (a Volkstheater közelében) lévő építészeti központ e rendezvényét.

Az I. világháború tematikus kiállításai közül több még nyitva van. A

Nemzeti Könyvtárbanrendszeresen szerveznek vezetéseket is (német nyelven persze), amelyek a kiállított dokumentumokhoz értő magyarázatot is adnak.

Október elejéig még megtekinthető a

Hadtörténeti Múzeumkiállítása – ide már csak az épület miatt is érdemes ellátogatni!