Múzeumok éjszakája: Biciklis körhinta és vetítés is lesz a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeum aulájában biciklis körhinta forog egész este, levetítik a Szerelempatak című filmet, valamint tárlatvezetések, beszélgetések és kézművesműhely is várja az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján.

2014. június 19., 10:05

A folkkocsmában népzenéket, valamint közeli és távoli földrészekről készült néprajzi fotókat mutatnak be a múzeumi gyűjteményből, a gitáros kamarakoncerteken reneszánsz, kortárs és spanyol romantikus szerzők műveit mutatják be a zenészek, a Xántus bárban pedig gasztronómiai különlegességekkel készülnek – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

Kitlinger Kálmán interaktív mesterségbemutatót tart, a könyvtárteremben pedig dokumentumfilmklubot rendeznek, ahol levetítik többek közt a Felsőbb parancs, a Mesterségünk címere, valamint a Szerelempatak című mozikat. A filmeket az alkotókkal és szakértőkkel folytatott beszélgetések követik.

A kurátorok segítségével középiskolás diákok tartanak tárlatvezetéseket délutántól. Gebauer Hanga és Csajbók Csaba bemutatja a Csendéletek a Székely Partiumban. Kutatók a terepen című tárlatot, Kerék Eszter és Szuhay Péter még a megnyitó előtt kalauzolja a látogatókat a Megvetés és önbecsülés. Igaz történet Üstfoltozóról, Drótostótról és Teknőscigányról című kiállításban, este Máté György és vendége a Bicikliváros. Szabadka–Budapest című tárlatot mutatja be, Katona Edit és Koltay Erika pedig a Szerelmi szálak a magyar nép hagyományos kultúrájában című tárlatban tart vezetést.

Ezenfelül indulnak kiscsoportos túrák a múzeum soha nem látott helyszínein, például lesz sámántúra az Európa gyűjteményi raktárban, időutazó túra a padlástérben és műtárgyvédelmi túra A múzeumi fagyasztótól a nyeregraktárig címmel.