Meghalt Novák Ferenc Tata

Meghalt Novák Ferenc Tata a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfus. 

2024. augusztus 17., 17:38

Szerző:

Augusztus 17-én hajnalban 94. életévében meghalt a magyar koreográfus, Novák Ferenc Tata – írta meg a Telex. A család közleménye szerint kivételesen nagyszerű, gazdag, robbanékony és termékeny életét az utolsó pillanatig szellemi frissességben töltötte, idén áprilisban a Táncháztalálkozón még többszáz embernek tartott tánctörténeti előadást. A család kiemeli, hogy etnográfusi munkája Kodály és Bartók érdemeihez mérhető, annyira sokat tett a Kárpát-medence sokszínű néptánchagyományának fennmaradásáért.

Novák Ferenc Tata gazdag életművet hagyott maga után

Novák Ferenc Tata alapította a hetvenéves Bihari János Táncegyüttest, művészeti vezetője volt a három évtizeden át működő Honvéd Táncszínháznak, emellett a Nemzeti Táncszínház kitalálója is. Továbbá a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál művészeti vezetője, az amszterdami Folklór Táncszínház koreográfus-rendezője, 1983-tól a Honvéd Együttes művészeti igazgatója, a Magyar Táncművészek Szövetségének főtitkára, 1996-tól a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt. 2012 decemberében kilépett a Magyar Művészeti Akadémiáról. 2023 nyarán lemondott a Magyar Táncművészek Szövetsége tiszteletbeli elnökségi tagságáról.

Novák Ferenc Tata nevéhez fűződik a táncházmozgalom létrejötte is.

Utolsó nagyobb interjúja három hete jelent meg a Népszavában. „Páratlan életműve, tapasztalata, tudása és kalandos élettörténetei nemcsak alkotásaiban, de barátaiban, tanítványaiban, családjában, gyermekeiben és unokáiban egyaránt továbbélnek” – zárul Novák Ferenc családjának közleménye.

Novák Ferenc felesége Foltin Jolán táncművész, koreográfus rendező, lánya Novák Eszter színésznő, rendező, fia Novák Péter énekes, műsorvezető.

Novák Ferenc Tata, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész, Budapest díszpolgára volt.

(Kiemelt képünk forrása: Karácsony Gergely hivatalos Facebook oldala)

Bár a leggondosabb kezeléseket végezték el rajta, mégsem tudták megmenteni Erzsi életét. A rejtélyes körülmények között elhunyt Homonnay Gergely macskája állítólag vesebetegséggel küzdött.

Mi minden van egy falusi búcsúban? Az eszem-iszom, dínom-dánom mellett a hagyományok őrzése, a falu védőszentjének tisztelete, a vallási ünnep ugyanúgy része a búcsú több napon át tartó ünnepségének, mint a vurstli vagy a körhinta. Hogyan ünneplik ma a falusi búcsút és milyen a búcsú látványosságait szolgáltató családok élete? Ennek jártunk utána!

2024. szeptember 4., 07:00

Máté Gábor meglehetősen érdekes körülmények között szerződött le a Katona József Színházba. Előbb meghívott vendégként címszerepet kapott, majd végleges érkezésekor többen is – köztük Eperjes Károly – felmondtak a színházban. Ám hogy a két dolog között van-e összefüggés, az kizárólag a 168.hu felületén látható exkluzív videóból derül ki. Ne hagyja ki!