Meghalt Dobos Ildikó Jászai Mari-díjas színművész

Hosszan tartó betegség után elhunyt Dobos Ildikó Jászai Mari-díjas színésznő.

2024. július 19., 13:44

Szerző:

Hosszan tartó betegség után elhunyt Dobos Ildikó Jászai Mari-díjas színésznő, a Veszprémi Petőfi Színház társulatának örökös tagja – közölte Facebook-oldalán a teátrum.

Dobos Ildikó színházi szerepeiben és a filmes munkáiban is maradandót alkotott

Dobos Ildikó 1960-1964 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. 1964-1970 között a Miskolci Nemzeti Színház, 1970-1991 között a Veszprémi Petőfi Színház, 1991-1992 között ismét a Miskolci Nemzeti Színház, 1992-1993 között a Szegedi Nemzeti Színház majd 1993-1995 között a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. Később vendégként szerepelt a Vígszínházban, Győrben és Tatabányán is. 1999-2010 között a debreceni Csokonai Színházban szerepelt. 2016-ban ismét a veszprémi Petőfi Színházban lépett közönség elé.

1992-ben súlyos agyi műtéten esett át, amelynek következtében újra kellett tanulnia járni, írni, beszélni. Három hónap múlva újra játszott.

2021-ben a Veszprémi Petőfi Színház társulatának örökös tagja lett.

A Magyar Színházművészeti Lexikon szerint „drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás jellemző.”

Színházi szerepei mellett számos filmben is láthattuk, szerepelt többek között a Kivilágis kivirradatig, a Woyczek, az Öregberény, a Familia Kft., az Özvegy és leánya alkotásokban. 

Tehetségét 1977-ben Jászai Mari-díjjal, 2004-ben Aase-díjjal ismerték el. 

„Drága Ildikó! Köszönjük, hogy tehetségeddel megajándékoztad a veszprémi közönséget! Isten nyugosztaljon!” – búcsúzott a színház a művésznőtől.

Dobos Ildikó művésznőt a Veszprémi Petőfi Színház saját halottjának tekinti, búcsúztatásáról később intézkednek.

(Kiemelt képünk forrása: Veszprémi Petőfi Színház hivatalos Facebook oldala)

Máté Gábor meglehetősen érdekes körülmények között szerződött le a Katona József Színházba. Előbb meghívott vendégként címszerepet kapott, majd végleges érkezésekor többen is – köztük Eperjes Károly – felmondtak a színházban. Ám hogy a két dolog között van-e összefüggés, az kizárólag a 168.hu felületén látható exkluzív videóból derül ki. Ne hagyja ki!