Meghalt Donald Sutherland

Hosszú betegség után meghalt az ikonikus művész, Donald Sutherland. A színész 88 éves volt.

2024. június 20., 22:01

Szerző:

Hosszú betegség után Miamiban meghalt Donald Sutherland, az Emmy- és Golden Globe-díjas kanadai színész 88 éves volt – írja a Variety. A színész halálhírét a Creative Artists Agency (CCA) csütörtökön megerősítette. A halála hónapokkal azelőtt következett be, hogy megjelent volna Made Up, But Still True c. emlékirata – teszi hozzá a BBC.

Sutherland több mint fél évszázados pályafutása során közel 200 filmben szerepelt, olyan ikonikus alkotásokban, mint A piszkos tizenkettő, a Ne nézz vissza! vagy a Klute, de szintén ő alakította a Snow elnököt a népszerű Éhezők viadala filmekben. Munkássága elismeréseként 2017-ben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott, de elnyerte az Emmy-díjat és két Golden Globe-díja is van.  A filmes világ mellett szülőhazája is elismerte Sutherland tehetségét, 1978-ban a Kanada Rend tisztjévé választották, 2000-ben pedig bekerült az ország hírességeinek csarnokába is.

Donald Sutherland halálhírét a fia is megerősítette

„Fájó szívvel jelentem be, hogy édesapám, Donald Sutherland meghalt. Én személy szerint a filmtörténet egyik legfontosabb színészének tartom. Soha nem rettent el egy szereptől sem, legyen az jó, rossz vagy csúf. Szerette, amit csinált, és ennél többet senki nem kívánhat” – írta az X-en Sutherland fia, a szintén színész Kiefer Sutherland.

Sutherland 1935. július 17-én született Új-Brunswickben. Tanulmányait részben a Torontói Egyetemen végezte, ahol mérnöknek tanult, illetve dráma szakra is járt. Végül ez utóbbi mellett döntött, Angliába utazott, hogy Londoni Zene- és Színházművészeti Akadémián tanuljon. Ezután egy skóciai repertoárszínház tagja volt, és epizódszerepeket kapott brit televíziós sorozatokban.

Az 1967-ben bemutatott A piszkos tizenkettő c. amerikai háborús akciófilm hozta meg neki az ismertséget, ezután következett a szintén háborús tematikájú MASH és a Kelly hősei is. Ezután karrierje felfelé ívelt, és meg sem állt a csúcsig. Játszott Klute-ban, A sáska napjában, az Átlagemberekben, a Tű a szénakazalban, a JFK – A nyitott dosszié c. filmben is, nemrég pedig Nicole Kidman és Hugh Grant oldalán tűnt fel az Édes, drága titkaink c. sorozatban.

Sutherlandnek két házassága is volt. Először a kanadai színésznővel, Shirley Douglassal házasodott össze, miközben Jane Fondának is udvarolt az 1972-es Klute forgatása idején. Utánuk Francine Racette színésznő lett a társa, őt 1972-ben vette el. Sutherlandnek öt gyermeke született, közülük ketten szintén a filmiparban helyezkedtek el. Rachel Sutherland a kamera mögött, míg Kiefer Sutherland (24, A kijelölt túlélő) szintén színészként dolgozik, mint az apja.

A színészet mellett a politikai is érdekelte, aktivistaként tiltakozott Fonda oldalán az vietnámi háború ellen. A BBC azt írja, a megmozdulásaik egy részét az 1972-es F.T.A. c. dokumentumfilmben meg is örökítették. Gondolkodását a világról a karaktereibe is beépítette, és remélte a filmek mondanivalója edukálja a társadalmat. 2015-ben a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy Az éhezők viadala története, ami egy zsarnoki uralkodó legyőzéséről is szól, felnyitja a fiatal rajongók szemét, akik tudatosabbá válnak és érzékenyebbé az őket körülvevő világ folyamataira. „Mindenkinek, aki részt vett ebben, az volt a célja, hogy megpróbálja őket aktívabbá, tudatosabbá tenni. Ahogy Bruce Springsteen mondta: 'A vezetőidbe vetett vak hit... megölhet téged'” – mondta Sutherland, majd hozzátette, nem tervezi, hogy visszavonul, hisz ez a színészeknek egyet jelent a halállal.

(Kiemelt képünk: Donald Sutherland színész részt vesz Az éhezők viadala című film Los Angeles-i premierjén: Catching Fire című film bemutatóján a Nokia Színházban 2013. november 18-án. Fotó: Chris DELMAS / AFP)

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.