Meghalt a Boney M. kitalálója és frontemberének hangja

Meghalt Frank Farian zenész, énekes, producer, a Boney M. kitalálója, több playback-botrány „hőse”.

2024. január 23., 18:13

Szerző:

Frank Farian több, mint 800 millió lemezt adott el, és olyan bandáknak írt slágereket, mint a Boney M., a Milli Vanilli, a La Bouche vagy a No Mercy. Dolgozott együtt Meat Loaffal és Steve Wonderrel is. Halálának hírét családja jelentette be. A zenész 82 éves volt, floridai házában csendben, békében halt meg – írja a Bild. 

Legnagyobb sikereit és az azt követő botrányokat a Boney M.-nek köszönheti 

1976-ban jelent meg a Take the Heat off Me című album Boney M. álnéven. 1974-ben született meg a klasszikus felállás, amelyben Liz Mitchell és Marcia Barrett énekesek, valamint egy frontember, Bobby Farrell és egy táncosnő, Maizie Williams szerepelt. Boney M. néven érte el legnagyobb sikereit Európában és világszerte olyan dalokkal, mint a Daddy Cool, a Rivers of Babylon vagy a Rasputin – írja az Index

Hatalmas botrány volt, amikor kiderült, hogy Fab Morvan és Rob Pilatus – azaz a szintén Farian átal kitalált Milli Vanilli formáció tagjai – nem maguk énekelték fel slágereiket. Farian 1990. november 14-én vallotta be, hogy ő producerként összeállított egy sessionzenészekből álló csoportot, és a fizikailag vonzó táncosokkal, Robert Pilatusszal és Fabrice Morvannal állt az élükre. Egy 1989-es fellépést követően derült ki egy háttérsávhiba miatt, hogy az énekesek tátognak. Farian később megerősítette a sajtónak, hogy mások énekeltek az albumokon. 1990-ben visszavonták a Milli Vanilli legjobb új előadónak járó Grammy-díját, és legalább 26 pert indítottak az Egyesült Államokban az amerikai fogyasztóvédelmi törvények alapján.

Ugyanígy a Boney M.-ben sem Farrel énekelt, hanem Farian vokálsávjaira tátogott, vagyis playbackelt. 

A Boney M. kitalálója régóta betegeskedett

Farian 1941. július 18-án született a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Kirn városában Franz Reuther néven.1967 áprilisában Frankie Farian néven adta ki első zenéjét, Otis Redding Mr. Pitiful című dalának feldolgozását. Miután szólóelőadóként lemezszerződést írt alá, a popszakmában helyezkedett el, és szerepelt a Hitparade című televíziós műsorban. 1976-ban Dickey Lee Rocky című dalának Farian által készített német nyelvű feldolgozása négy hétig az első helyen állt, és arany minősítést kapott. 1973-as kislemeze, a Was kann schöner sein?, a Lynsey de Paul/Ron Roker When you've Gotta Go című dalának német nyelvű feldolgozása, a német Popkultur magazin a 100 legjobb slágere közé került.

A Bildnek adott utolsó, novemberi interjújában Farian így nyilatkozott: „A szívbillentyűm csodálatosan működik. Mick Jagger pontosan ugyanilyen szívbillentyűt kapott. Van bennem egy jó disznó! És ezért nagyon hálás vagyok”. Farian a műtétet követően lefogyott és tolószékbe kényszerült, majd a tüdőproblémái miatt lélegeztetőgépre szorult. Beszélni is nehezen tudott – írja a német lap. 

(Kiemelt képünkön: Frank Farian német zenei producer mosolyog a londoni Shaftesbury Színház nézőterén 2006. szeptember 14-én. Fotó: Dominik Laux / DB Dominik Laux / DPA / AFP)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.