Kovalik és a francia Salomé

2014. március 5., 13:52

A müncheni Prinzregententheaterben február 28-án volt Antoine Mariotte Saloméjának premierje a Bayerische Theaterakademie és a Müncheni Rádiózenekar közös produkciójában, Kovalik Balázs rendezésében, Ulf Schirmer vezényletével. Az előadás március 6-án, 19.30-as kezdettel élőben is követhető lesz a

www.br-klassik.deoldalon. (Akik elmulasztanák a közvetítést, azok a következő hat hónapban még megnézhetik az előadást e honlapon.)

„Strauss és Mariotte ugyanabból az irodalmi alapból két teljesen különböző felfogású művet írt – míg Straussnál a frusztráció, a hisztéria játssza a főszerepet, Mariotte operájában egyfajta hullámzó, végtelen melankólia uralkodik” – nyilatkozta a rendező.


A rendezés ezt a melankóliát erős képekkel, modern és történelmi elemek tudatos keverésével kombinálja. Antal Csaba díszlete egy gigantikus labirintus, ami a zavarodottságot, kilátástalanságot hivatott érzékeltetni, amelyben jól érvényesül Angelika Höckner szürreális jelmezvilága. Kovalik kettős minőségben jegyzi az előadást: rendezőként és az Akadémia opera master szakának vezetőjeként. A növendékek a Prinzregententheaterben profi színházi körülmények között mutathatják meg tudásukat, előadásaikat immár nyolcadik éve kíséri Ulf Schirmer vezetésével a Bayerische Rundfunkorchester. Az ezerkétszáz fős színháztermet gyakran München harmadik operájának is nevezi a sajtó, amelynek előadásai iránt a közönség érdeklődése is nagy, a francia Salomé előadásaira szinte már minden jegy elkelt.


Karmester: Ulf Schirmer
Rendező: Balázs Kovalik
Díszlettervező: Csaba Antal
Jelmeztervező: Angelika Höckner
Dramaturg: Markus Hänsel

Salomé: Anna Maria Thoma
Hérode: Eric Ander
Hérodias: Idunnu Münch
Jochanaan: Heeyun Choi
Naraboth: Ingyu Hwang
Apród: Nadja Steinhardt
Két katona: Benedikt Eder, Jiaxuan Li

Müncheni Rádiózenekar

Videóelőzetes