Kelendőek voltak az Essl-gyűjtemény képei

Karlheinz Essl egyik szeme sír, a másik nevet: 44 képet kellett imádott gyűjteményéből elárvereznie, ám az eredmény megérte. A londoni aukció több mint 76 millió eurót hozott, s ez az összeg sok évre biztosítja a klosterneuburgi Essl Múzeum fennmaradását – írja a .

2014. október 14., 13:13

A londoni Christie’s árverésén a legnagyobb összegért, 7,92 millió euróért Gerhard Richter Felhők (Ablak) című képe kelt el. Csaknem 6 és fél millió eurót adott egy gyűjtő Sigmar Polke Indián sassal című képéért, amelynek kikiáltási ára 2,5 millió euró volt. Polke másik négy kalapács alá bocsátott képe is kelendő volt, és összesen húszmillió eurót hozott. Richter Háló című képéért viszont az aukció után adott egy gyűjtő 7 millió eurót – ez az ár alatta van a becsült értéknek. Négy kép – köztük Paul McCarthy egy festménye – megmaradt.

A befolyt összeg minden várakozást felülmúlt, és elegendő a bajba jutott Essl Múzeum megmentéséhez. Vagyis Hans Peter Haselsteiner jól számolt a számára százmillió eurós hitelt nyújtó bankokkal együtt: a hatvan százalékban Haselsteiner tulajdonát képező

alapítvány, amely megmentette a gyűjteményt és egyben a bauMax barkácsáruházláncot, máris előteremtette a hitel visszafizetéséhez s egyszersmind a múzeum fenntartásához szükséges pénzügyi forrás nagy részét.

(Forrás:

Szervuszausztria.hu)