Karahasan meghalt

Hetvenévesen elhunyt Dževad Karahasan bosnyák író, esszéíró és filozófus, a Balkán egyik legnevesebb és legnagyobb tisztelet övezte szerzője.

2023. május 19., 20:10

Szerző:

Az egyik legjelentősebb kortárs irodalmárnak nevezett, Herder- és Goethe-díjas szerzőnek az ausztriai Grazban bekövetkezett halálát kiadója, a Suhrkamp jelentette be pénteken a hozzátartozókra hivatkozva. 

Karahasan regényei és elbeszélései mellett színpadi műveiről és esszéiről ismert, legnagyobb népszerűségnek Németországban örvend, de könyveit több más európai nyelvre is lefordították. Első, 1989-es regénye, a Keleti díván – három történet az ezer évvel ezelőtti muzulmán világból – 2007-ben magyarul is megjelent. 

A műveiben a bonyolult történelmű Bosznia-Hercegovina világát és a korai iszlám civilizációt bemutató szerző a boszniai Duvnóban (ma: Tomislavgrad) született 1953-ban muszlim családban, Szarajevóban és Zágrábban tanult irodalomtudományt. Tanulmányai után Szarajevóban telepedett le, de a délszláv háború idején egy év után elmenekült az ostromlott bosnyák fővárosból, és Németországban, illetve Ausztriában talált munkát. A háború után visszatért hazájába, ahol egyebek közt dramaturgként dolgozott a Szarajevói Nemzeti Színházban. Az utóbbi években az ausztriai Graz és Szarajevó között ingázott, Szarajevó megmaradt művei fő helyszínének. 

Műveiben érezhető a törekvés az ismeretterjesztésre, a közvetítésre Kelet és Nyugat, az iszlám és a kereszténység között. 

A „világok közti vándorként” számon tartott szerzőt számos díjjal tüntették ki, egyebek közt megkapta a Bruno Kreisky-díjat (1995), a Bécsi Egyetem Herder-díját (1999), a Lipcsei Könyvdíjat (2004) és Frankfurt város Goethe-díját (2020).

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó | Unsplash)