Ingyenes programokkal várják az érdeklődőket március 15-én

Országszerte izgalmas és ingyenes kulturális programokkal várják az érdeklődőket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emléknapja tiszteletére március 15-én. 

2024. március 14., 16:37

Szerző:

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) ingyenes programokkal, a többi között kézműves-foglalkozásokkal, kurátori tárlatvezetésekkel és számos egyéb családi, gyermek- és felnőttprogrammal várja a látogatókat három napon át az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján.

A Múzeumkertben az ünnepélyes programok mellett Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet 11 órakor. A Nemzeti Múzeum pénteken 14 órától 18 óráig, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között várja ingyenes programokkal az érdeklődőket. Az Országház is tárt kapukkal fogadja a látogatókat, akik 10 órától egészen 18 óráig ingyenesen tekinthetik meg a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot és a Szent Koronát – írja az Index. 

Ingyenes kiállítások, filmvetítés, fényfestés...  

A Petőfi Irodalmi Múzeum egész napos ünnepi programsorozattal készül, programjaik a legkülönfélébb módon közelítik meg a nemzeti ünnepet és Petőfi Sándor emlékezetét. A kisebbeket múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, játékokkal és nyomdagéppel várják. A felnőttek tematikus tárlatvezetések során tekinthetnek meg egyszerre több kiállítást is, bejárhatják a környék forradalmi helyszíneit, és szakmai beszélgetésen vehetnek részt. A programok előzetes online regisztrációval ingyenesen látogathatók.

A Szépművészeti Múzeum valamennyi kiállítása mindenki számára díjtalanul látogatható március 15-én. Az épületbe való belépés 10 és 17 óra között lehetséges, érkezési sorrendben. Soronkívüliséget nem tudnak biztosítani, ahogy regisztrációra sincs szükség. A fővárosban díjtalan családi programokkal készül a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Sziklakórház Atombunker Múzeum is. 

Idén is megrendezik a már hagyományos, Gyermekvasút nyomában elnevezésű, 20 kilométeres nappali teljesítménytúrát. Az útvonal érinti a Gyermekvasút minden állomását, valamint a környék főbb látványosságait – a Normafa-lejtőt, a János-hegyi Erzsébet-kilátót, a nagy-hárs-hegyi Kaán Károly-kilátót és a hűvösvölgyi Nagyrétet. Nevezni a Széchenyi-hegy állomáson a rajtnál lehet péntek reggel 8 és 10 óra között.

Nemzeti ünnepünk alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum nagy múltra visszatekintő március 15 -i rendezvényeinek nyomán, idén új helyszínen, a Bálna Honvédelmi Központban várja „forradalmi hangulattal” az érdeklődőket. Az egész napos programsorozat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt tiszteleg. A megemlékezés részeként ingyenes előadások, kerekasztalbeszélgetés, zene, tánc, kézműves vásár és foglalkozások, valamint hagyományőrző bemutatók várják a látogatókat.

A programok mellett egész nap megtekinthető a „175 éves a Magyar Honvédség” emlékév keretében a tavalyi évben megnyitott interaktív kiállítás és a további új termek is. Ugyancsak március 15-én próbálhatják végig a Bálna Honvédelmi Központban felépült Arénát, amelyet a Fővám téri bejáraton keresztül lehet megközelíteni. Az Arénában lézeres lövészet, airsoft-lőtér, katonai akadálypálya és mászófal, ejtőgép, hadtörténeti témájú szabadulószobák, illetve harcjárművet modellező elektromos gokartok biztosítanak lehetőséget a katonai kalandos szórakozásra. A nap zárásaként filmvetítésre kerül sor, látogatóink Sára Sándor 1978-ban készült „80 Huszár” című filmjét tekinthetik meg.

Székesfehérvár minden évben egyedülálló programmal tiszteleg a forradalom és szabadságharc hősei előtt. Az ünnepi megemlékezéseket és az egész napos, belvárosi, József-napi vásárt idén is különleges programok színesítik – olvasható a szekesfehervar.hu oldalon.

Nemzeti ünnepünkön huszárok népesítik be a szentendrei Skanzen területét: a kis huszárok megismerkedhetnek a március 15-i ifjak történetével, próbára tehetik tudásukat a „kiképző iskolában”, és a zenés verbunkolás során felcsaphatnak katonának. A nagy huszárok korabeli viseletben, díszbemutatóval és ügyességi játékokkal mutatják be az egykori lovas katonák tudását.

Pápa is megünnepli a nemzeti ünnepet. „Talpra, családok!” című nyílt napjukat a helyi Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeiben (könyvtár, levéltár, múzeum) tartják. A programok között könyvbemutató és tárlatvezetés is lesz.

Nem mindennapi programot szerveznek Kiskőrösön az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére. A helyiek 15 kilométeres túrával készülnek Kiskőröstől Kecelre, közben lehetőség nyílik felfedezni a Csukás-tó és környezete rejtett kincseit is. A túra ingyenes, de vízálló lábbeli használata erősen ajánlott.

Rendkívüli nyitvatartással és vonósnégyes-fesztivállal várják a magyar látogatókat a hosszú hétvégén az ausztriai Esterházy-helyszíneken. Március 15. és 17. között megnyitja kapuit a magyar látogatók előtt Fraknó vára és a kismartoni Esterházy-kastély, mindkét helyszínen a téli nyitvatartás ellenére emelt számban indítanak magyar nyelvű vezetéseket. A csodás akusztikájú Haydn Teremben ezen a hétvégén tartják a quartetto plus vonósnégyes-fesztivált.

(Kiemelt képünkön: Katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót a március 15-ei nemzeti ünnepen az Országház előtt. Budapest, 2022. március 15. - Fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu)

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.