Lenyomták a Liget torkán: hamarosan megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Háza feladatának csupán egyik szelete lesz az, hogy koncerteknek adjon otthont.

2021. november 22., 10:56

Szerző:

Rövidesen elkészül a Magyar Zene Háza ezer négyzetméteres, interaktív állandó kiállítása, amely szinte filmszerű élménnyel várja a látogatókat a 2022 év elején megnyíló, a Liget Budapest projektben felépült zenei beavató intézményben – mondta el az MTI-nek Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza ügyvezetője.

Korábban gyakran hangzott el a kérdés, hogy mi szükség van Budapesten még egy koncertteremre. A válasz egyszerű: a Magyar Zene Háza hármas – múzeumi, előadóművészeti és oktatási-ismeretterjesztési – feladatának csupán egyik szelete lesz az, hogy koncerteknek adjon otthont – hangsúlyozta Batta András.

„A ház ugyanis zenei beavató, ismeretterjesztő intézményként nyílik meg, legfőbb hivatása lesz a gyerekeket, a diákokat, a családokat és azokat a felnőtteket megszólítani, akik szívesen ismerkednének meg mélyebben a zene világával. A Magyar Zene Háza tevékenységének lényege a szórakoztatva tanítás”

– emelte ki.

Batta András elmondása szerint a Városliget közepén, barnamezős beruházásban felépült intézmény hármas funkciója térben is jól elválik: a koncerttermek a park szintjén vannak, a természetes fényt nem igénylő kiállítóterek a föld alatt épültek meg, a zenepedagógiai és kutatási helyiségek pedig az emeleten, a ház szinte lebegő tetőterében találhatók.

A közlemény nem tér ki arra, hogy miért pont a Városligetben kellett a Magyar Zene Házát felépteni, számos fa elpusztításával, a terület kiemelet kormányzati projektté alakításával és az összes örökségvédelmi, természetvédelmi szabály negligálásával. 

(Kiemelt kép: 2021.09.27., Budapest, Magyarország - Magyar Zene Háza. Fotó: Magyar Zene Háza hivatalos Facebook oldala.)