Gyászhír: meghalt a Kórház a város szélén Blazej doktora

Josef Abrhám 82 évet élt.

2022. május 17., 18:13

Szerző:

Elhunyt 82 éves korában hétfőn este Josef Abrhám cseh színész, a Kórház a város szélén-tévésorozat Blazej doktora.

Drámai és vígjátéki szerepekben egyaránt szerette a közönség, de a hetvenes években játszott Kórház a város szélén sorozatban alakított Blazej doktor szerepével szerezte legtöbb rajongóját.

Az 1978 és 1981 között futó szériához 2003-ban készült egy Kórház a város szélén húsz év múlva című évad is.

Abrhám a prágai Színművészeti Akadémia (DAMU) színházi karán tanult. 1962-től három évig játszott a prágai Na Vinohradech Színházban, majd a híres Cinoherni klubhoz szerződött, amelynek 1992-ig az egyik legnépszerűbb színésze volt. Ezután rövid ideig a prágai Nemzeti Színházban is dolgozott, de 1994 után rendszeresen már nem lépett színpadra.

A cseh közönség elsősorban filmes és televíziós szerepei miatt szerette, filmes és tévéfilmes pályafutása már a hatvanas években elkezdődött. Vera Chytilová, a cseh újhullám rendezőjének Mennyezet című diplomafilmjével debütált 1961-ben. Később Játszott Jiri Menzel Koldusopera és Őfelsége pincére voltam című alkotásaiban is. Utolsó filmjei között volt 2011-ben a Václav Havel darabjából készült Odchazeni című politikai szatíra és Az Úr angyala 2 című, 2016-ban bemutatott vígjáték, amelyben Szent Józsefet alakította.     2020-ban színészi pályafutásáért Thália-díjjal tüntették ki.

Abrhám felesége, a színésznő Libuse Safrankova, akit a magyar nézők mások mellett a Hóvirágünnep vagy Az én kis falum című Jirí Menzel-filmből ismerhetnek, 68 évesen, tavaly júniusban halt meg.

(Kiemelt kép: Citáty.cz)

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.