Gyász: meghalt Bob Dylan példaképe

84 éves korában meghalt Gordon Lightfoot kanadai énekes.

2023. május 2., 09:43

Szerző:

Hétfőn este elhunyt Gordon Lightfoot kanadai dalszerző és énekes, olyan dalok szerzője mint az If You Could Read My Mind és a The Wreck of the Edmund Fitzgerald, Lightfoot, akit Bob Dylan is „kivételes tehetségnek” nevezett, 84 éves korában egy torontói kórházban fejezte be életét. Lightfoot mindössze 14 éves volt, amikor nagy feltűnést keltett azzal, hogy a torontói Massey Hallban megnyerte első tehetségkutató versenyét, 18 évesen pedig már az Egyesült Államokba költözött.

Az énekes-dalszerző az 1970-es évek közepén nagy népszerűségnek örvendett, akkortájt a Sundown című kislemeze és albuma is a Billboard-listák élére került, ami az első és egyetlen ilyen alkalom volt.

(Kiemelt kép: Gordon Lightfoot. Fotó: Timothy A. CLARY / AFP)

 

Mi minden van egy falusi búcsúban? Az eszem-iszom, dínom-dánom mellett a hagyományok őrzése, a falu védőszentjének tisztelete, a vallási ünnep ugyanúgy része a búcsú több napon át tartó ünnepségének, mint a vurstli vagy a körhinta. Hogyan ünneplik ma a falusi búcsút és milyen a búcsú látványosságait szolgáltató családok élete? Ennek jártunk utána!

Máté Gábor meglehetősen érdekes körülmények között szerződött le a Katona József Színházba. Előbb meghívott vendégként címszerepet kapott, majd végleges érkezésekor többen is – köztük Eperjes Károly – felmondtak a színházban. Ám hogy a két dolog között van-e összefüggés, az kizárólag a 168.hu felületén látható exkluzív videóból derül ki. Ne hagyja ki!