Francia rendező nyert, gonosz kritikát kapott Enyedi Ildikó

Állva tapsolt a közönség a magyar rendező filmjének. 

2021. július 18., 06:37

Szerző:

Habár esélyesnek tartották francia kritikusok Enyedi Ildikó filmjét, végül Julia Ducournau mozija, a Titán a győztes Cannes-ban. A francia rendezőnő, Julia Ducournau nyerte a 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál legnagyobb díját, az Aranypálmát Titán című pszichológiai thrilleréért.

Enyedi Ildikó legújabb filmjének cannes-i premierje egészen varázslatosra sikerült, a közönség öt percig állva tapsolt a filmfesztiválon szerdán este. A feleségem történetét több mint 30 éve tervezte megrendezni Enyedi Ildikó – írta a hvg.hu. A rendező azt mondta a lapnak, habár Cannes-ben nagyon szigorúak a nézők, sokszor elhagyják a termet és „búúúzni” is szoktak, ezúttal egyik sem történt meg.

„Akkor nevettek, amikor mi szerettük volna, akkor csöndesedtek el, amikor valóban egy intim pillanathoz értünk. És ez nem hazudik.”

A Füst Milán regény alapján készült film egy hajóskapitányról és feleségéről szól. A rendező a cannes-i sajtótájékoztatón elmondta, férje hasonlít az új filmje főhőséhez. Ők is a megismerkedésük napján döntötték el, hogy együtt lesznek. Ennek már 32 éve. A rendező szerint egy premieren mindenki elsőfilmesnek érzi magát. Van babonája, egy brosst visel ilyenkor, amit nagy nehezen talált meg a vetítés előtt, maga is meglepődött, mennyire kiborult, hogy nincs meg.

A sikeres vetítés ellenére másnap nagyon negatívan írtak a filmről. Enyedi Ildikó azt mondta, ilyen gonosz kritikákat még soha nem kapott, mint most az amerikaiaktól. Férfi szereplője miatt bántja ez különösen.

„Arra fókuszálok, hogy tartsam a lelket Gijsben, aki teljesen megborult attól, amiket írtak róla. Nagyon-nagy ütés volt, most ezt kell megemészteni. Remélem, egyszer majd megértem, hogy mi volt ez az indulat”

A filmet ősszel a magyar nézők is láthatják a mozikban. A rendezőnő következő filmje pedig arról szól, hogyan változott az elmúlt száz évben az emberek viszonya a természethez.

(Kiemelt kép: A magyar színház- és filmművészet kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró Budapesten 2017. november 10-én. Fotó: Czimbal Gyula / MTI)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.