Eszenyi Enikőt is az Újszínház színpadára hívná igazgatóként Pozsgai Zsolt

A színész ringbe száll az igazgatói posztért, és ha győz, akkor újra a fővárosban állhat színpadra a színésznő. 

2021. július 28., 19:34

Szerző:

A jelenlegi igazgató, Dörner György mellett Pozsgai Zsolt is indul az Újszínház igazgatói pozíciójára kiírt pályázaton. A színész a Index megkeresésére elmondta, hogy komoly ráncfelvarrást végezne a színházon, ha ő nyerné a pályázatot. Pozsgai Zsolt klasszikus és kortárs nemzeti drámákkal bővítené a repertoárt, és rengeteg új színészt, köztük a Vígszínház bortányok miatt „száműzött” korábbi igazgatóját, Eszenyi Enikőt is színpadra hívná. 

A színész-rendező Dörner György székére pályázva azt nyilatkozta, hogy számos remek színházi alkotót, egy frissebb szellemiségű közeget tudna összeverbuválni, például a Katona József Színház rendezőjét, Székely Krisztát és még a színházi életből egy éve „száműzött” Eszenyi Enikőt is meghívná rendezni.

Pozsgai Zsolt szerint mindenhol van egy színház, ahol az adott nemzet klasszikus és kortárs darabjait mutatják be. Ezt a szerepet szánja ő is az Újszínháznak igazgatóként. „Alig születnek művek, a színházak nem ösztönzik erre a kortárs drámaírókat, ha meg születnek is, azok, kevés kivételtől eltekintve nem jutnak el a nagyszínpadig. Az általam vizionált színház ezen szeretne változtatni, sokkal nagyobb teret adni a kortárs magyar drámának” – nyilatkozta a rendező. 

Pozsgai Zsolt korábban művészeti vezetőként dolgozott már együtt Dörner Györggyel, de másfél-két év után együttműködésük abbamaradt. Az Újszínház jelenlegi igazgatóját komoly kritikák közepette még Tarlós István nevezte ki, a színész 2012 óta vezeti az Újszínházat. Ugyanakkor Karácsony Gergely – megválasztása után pár nappal – 2019-ben az Indexnek azt nyilatkozta: nem valószínű, hogy Dörner György nyerni fog a következő pályázaton.

Korábban írtunk róla, hogy az Eszenyi Enyikő körüli zaklatási botrány tavaly tavasszal robbant ki. A Vígszínház akkori igazgatója 2009 óta vezette az intézményt, és tavaly is elindult az igazgatói posztért, majd miután Molnár Áron, Lengyel Tamás és sokan mások komolyan bírálták Eszenyi Enikő  vezetési és rendezési stílusát, toxikus légkörre és verbális erőszakra panaszkodtak, a színész-rendező visszavonta pályázatát. Azóta visszavonult a közéleti szerepléstől, de Kecskeméti Katona József Színházban folytatja rendezői pályafutását. Igazgatói posztját Rudolf Péter nyerte el, erről részletes riportunkat itt olvashatja el. 

(Kiemelt kép: Eszenyi Enikő rendező William Shakespeare Hamlet című drámájának próbáján a fővárosi Vígszínházban 2017. szeptember 28-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI )

A délutáni megnyitót követően a fizikai és a kémiai előadások hallhatók, lesznek mikroszkópos vizsgálatok, laborkísérletek és a lézer működését is megismerhetik a látogatók.