Bukás utáni visszatérés: megint rendezni fog Eszenyi Enikő

A hír vegyes reakciókat váltott ki a pályatársakból, van, aki szerint ez az áldozatok arcul köpése.

2021. június 17., 13:48

Szerző:

A következő évadban a Kecskeméti Katona József Színházban folytatja rendezői munkát Eszenyi Enikő, a hír hatalmas felháborodást keltett a közösségi médiában.

A Vígszínház volt igazgatója körüli botrány 2020 elején indult, amikor a színház több munkatársa munkahelyi visszaéléssel és abúzussal vádolta meg. Eszenyi Enikő tagadta a vádakat, 2020. március 19-én mégis bejelentette, hogy lemond igazgatói posztjáról és a pályázatát is visszavonta. Új igazgatónak Rudolf Pétert választották meg, a színésznőt pedig tulajdonképpen hivatalosan is kiközösítette a szakma.

Sokan arra számítottak, hogy Eszenyi Enikő a botrány után már nem fog visszatérni a magyar színházi életbe, most azonban kiderült, hogy a Kecskeméti Katona József Színház januári évadában szereplő Cirkuszhercegnő című előadást ő fogja rendezni. Az Index ezzel kapcsolatban megkereste Cseke Pétert, a színház igazgatóját, aki azt nyilatkozta, hogy az intézmény vezetése mindig törekszik a művészi sokszínűségre, amellyel a lehető legszélesebb nézőközönséget próbálják elérni. Mint mondta:

„Elítéljük azt, ha nem törekszünk a megbocsátásra. Eszenyi Enikő alkotói kvalitásai megkérdőjelezhetetlenek, nemcsak a magyar színházi életnek lenne nagy vesztesége az ő művészi némítása, hanem a közéletünk erkölcsi kudarca is lenne, ha nem hinnénk abban, hogy az ember változni és változtatni képes.”

Hozzátette, hogy a színház mélységesen elítéli a verbális és fizikai abúzus minden formáját, de az előítéletek gerjesztését is, így reméli, hogy ez a döntés a magyar közéletre jellemző hozzáállásnak is a javára válik majd.

Az Index cikkéből kiderül, hogy a TRIP hajó igazgatója is szívesen látná Eszenyi Enikő bármelyik rendezését vendégelőadásként a hajón, bár egyelőre erről még nem esett konkrét szó. Szerinte a volt színházigazgatót üzletileg is megérné foglalkoztatni, de megjegyezte, hogy a munkáját mindentől függetlenül továbbra is izgalmasnak és értékesnek tartja.

Eszenyi Enikő visszatérésére egyébként több korábbi kollégája is heves indulatokkal reagált a Blikknek. Molnár Áron (noÁR) például úgy fogalmazott, hogy aki a tavaly kibukott abúzusról szóló esetek után még hajlandó együtt dolgozni a színésznővel, az „arcul köpi az áldozatokat”. A hírt Lengyel Tamás, Néder Panni és Csőre Gábor is nemtetszésüket kifejezve kommentálták.

Nem mindenki utasítja el azonban teljesen a színésznővel folytatott közös munkát, akadnak olyanok a szakmában, akik izgatottan várják, hogy együtt dolgozhassanak vele. A jelenleg szintén Kecskeméten játszó Járai Máté például a Blikknek azt nyilatkozta, hogy örül Eszenyi Enikő érkezésének, kíváncsi a közös munkafolyamatra, de tart az esetleges lelki megterheléstől.

(Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.