Bukás utáni visszatérés: megint rendezni fog Eszenyi Enikő

A hír vegyes reakciókat váltott ki a pályatársakból, van, aki szerint ez az áldozatok arcul köpése.

2021. június 17., 13:48

Szerző:

A következő évadban a Kecskeméti Katona József Színházban folytatja rendezői munkát Eszenyi Enikő, a hír hatalmas felháborodást keltett a közösségi médiában.

A Vígszínház volt igazgatója körüli botrány 2020 elején indult, amikor a színház több munkatársa munkahelyi visszaéléssel és abúzussal vádolta meg. Eszenyi Enikő tagadta a vádakat, 2020. március 19-én mégis bejelentette, hogy lemond igazgatói posztjáról és a pályázatát is visszavonta. Új igazgatónak Rudolf Pétert választották meg, a színésznőt pedig tulajdonképpen hivatalosan is kiközösítette a szakma.

Sokan arra számítottak, hogy Eszenyi Enikő a botrány után már nem fog visszatérni a magyar színházi életbe, most azonban kiderült, hogy a Kecskeméti Katona József Színház januári évadában szereplő Cirkuszhercegnő című előadást ő fogja rendezni. Az Index ezzel kapcsolatban megkereste Cseke Pétert, a színház igazgatóját, aki azt nyilatkozta, hogy az intézmény vezetése mindig törekszik a művészi sokszínűségre, amellyel a lehető legszélesebb nézőközönséget próbálják elérni. Mint mondta:

„Elítéljük azt, ha nem törekszünk a megbocsátásra. Eszenyi Enikő alkotói kvalitásai megkérdőjelezhetetlenek, nemcsak a magyar színházi életnek lenne nagy vesztesége az ő művészi némítása, hanem a közéletünk erkölcsi kudarca is lenne, ha nem hinnénk abban, hogy az ember változni és változtatni képes.”

Hozzátette, hogy a színház mélységesen elítéli a verbális és fizikai abúzus minden formáját, de az előítéletek gerjesztését is, így reméli, hogy ez a döntés a magyar közéletre jellemző hozzáállásnak is a javára válik majd.

Az Index cikkéből kiderül, hogy a TRIP hajó igazgatója is szívesen látná Eszenyi Enikő bármelyik rendezését vendégelőadásként a hajón, bár egyelőre erről még nem esett konkrét szó. Szerinte a volt színházigazgatót üzletileg is megérné foglalkoztatni, de megjegyezte, hogy a munkáját mindentől függetlenül továbbra is izgalmasnak és értékesnek tartja.

Eszenyi Enikő visszatérésére egyébként több korábbi kollégája is heves indulatokkal reagált a Blikknek. Molnár Áron (noÁR) például úgy fogalmazott, hogy aki a tavaly kibukott abúzusról szóló esetek után még hajlandó együtt dolgozni a színésznővel, az „arcul köpi az áldozatokat”. A hírt Lengyel Tamás, Néder Panni és Csőre Gábor is nemtetszésüket kifejezve kommentálták.

Nem mindenki utasítja el azonban teljesen a színésznővel folytatott közös munkát, akadnak olyanok a szakmában, akik izgatottan várják, hogy együtt dolgozhassanak vele. A jelenleg szintén Kecskeméten játszó Járai Máté például a Blikknek azt nyilatkozta, hogy örül Eszenyi Enikő érkezésének, kíváncsi a közös munkafolyamatra, de tart az esetleges lelki megterheléstől.

(Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs)

A Hosszú Katinkáról szóló dokumentumfilm a hatalmas eredmények mögé szeretne nézni, megmutatni az embert, aki alárendeli magát a céljainak.

Több száz eseményt, köztük színházi előadásokat, irodalmi esteket, képzőművészeti és családi programokat, koncerteket kínál öt napon át az idén augusztus 2. és 6. között zajló Ördögkatlan fesztivál – közölték a szervezők keddi online sajtótájékoztatójukon.

90 éves korában elhunyt Colin Cantwell, az X-Wing és a Halálcsillag tervezője. A Star Wars számos ikonikus hajójának megalkotója dolgozott a 2001: Űrodüsszeia című filmen is, és segédkezett az 1969-es holdraszállás közvetítésében is.