Még mindig nincs vége az Eszenyi-ügynek

A megszólalók tűkön ülve várják, hogy ismertessék a volt színházigazgatót érintő vizsgálat eredményét.

2021. július 3., 06:23

Szerző:

Továbbra sem tudnak semmit a megszólalók az Eszenyi Enikőt érintő vizsgálat kimeneteléről, a meghallgatások már másfél éve voltak. Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes egy hónapja azt mondta a 24.hu-nak, senki nem vállalta fel nyilvánosan, amit Eszenyi Enikőről mondott a volt színházigazgatót érintő vizsgálat során, ezért nem tudták nyilvánosságra hozni a megállapításaik egy részét. Ugyanez a lap most azt írja, hogy több érintett is megszólalt az ügyben, és állítják, nem kértek névtelenséget, és szeretnék megismerni a vizsgálat eredményeit. Ezt mondta Molnár Áron, Lengyel Tamás, Péter Kata, Telekes Péter, Herczeg Adrienn és Mészáros Máté is.

Ismét megkéresték Gy. Németh Erzsébetet, aki ezt nyilatkozta: „A Vígszínház felügyelőbizottsága előre egyeztette a meghallgatottakkal a kereteket, nevezetesen azt, hogy a meghallgatások során anonimitást kell biztosítani mindenkinek, ami nemcsak egy – az ügyhöz kapcsolódó – gesztus, hanem jogi kötelezettség is. A felügyelőbizottság tagjai maguk is titoktartást vállaltak, a meghallgatáson készült jegyzőkönyv tartalmát sem a főváros, sem a felügyelőbizottság tagjai nem hozhatják nyilvánosságra. Ugyanakkor az ügy bármely szereplője természetesen továbbra is tájékoztathatja a közvéleményt azokról az eseményekről, amelyeket korábban a felügyelőbizottságnak elmondott. Erről szintén tájékoztatták azokat, akik a meghallgatáson részt vettek”.

Péter Kata elmondta, hogy névvel vállalja kijelentéseit, szeretnék már végre tudni az eredményt. Habár sejtik, hogy igazuk volt, mert Rudolf Péter kitiltotta Eszenyi Enikőt a Vígszínház próbáiról. Molnár Áron ennek ellenére kifogásolja, hogy Eszenyi Kecskeméten rendezhet, valamint azt, hogy a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján zsűrizik majd, mert attól tart, hogy ezzel hitelét veszti hetven ember vallomása. Molnár Áron azt mondta, a hallgatással a fővárosi vezetés azt éri el, hogy mindenféle következmény lehet politikailag motiváltnak, esetleg hazugnak mondani azokat, akik felszólalnak az abúzus ellen.

(Kiemelt kép: Eszenyi Enikő, a zsűri tagja, a Vígszínház igazgatója a színház- és filmművészet kategóriában odaítélt Junior Prima Díjak átadásán Budapesten, a Kálmán Imre Teátrumban 2019. október 2-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.