Meghalt Charlie Watts, a Rolling Stones dobosa.

Elgördült a kő.

2021. augusztus 24., 19:27

Szerző:

Nyolcvanéves korában meghalt Charlie Watts, a Rolling Stones együttes dobosa – jelentette be kedden az angol zenész ügynöke.
„Mérhetetlen szomorúsággal jelentjük be szeretett Charlie Wattsunk halálát. Csendesen hunyt el családja körében egy londoni kórházban a nap folyamán – közölte Bernard Doherty.


„Charlie gyöngéd férj, apa és nagyapa volt, valamint a Rolling Stones tagja, nemzedékének egyik legnagyobb dobosa" – tette hozzá a rocklegenda ügynöke. A rajongók millióit lesújtó hír hetekkel azután érkezett, hogy bejelentették, Watts kihagyja a zenekar amerikai turnéját, hogy felépüljön egy meg nem határozott orvosi beavatkozásból. Wattsot korábban torokrákkal kezelték 2004-ben.

A laza eleganciájáról is híres dobos 1963 januárja óta volt a Stones tagja, ekkor csatlakozott Mick Jaggerhez, Keith Richardshoz és Brian Joneshoz, a gördülő kövek legelső formációjához. Watts, aki a jazz szerelmese volt, tevékenyen közrejátszott abban, hogy a Beatles-szel együtt az egyik olyan zenekarrá váljanak, amely a 60-as években a rock 'n' rollt a tömegekhez vitte olyan klasszikusokkal, mint a Satisfaction, a Jumpin' Jack Flash, a Get Off My Cloud és a Sympathy for the Devil.

Charlie Watts halálhírére megrendülten reagált a világ. Földes László Hobo hosszú üzenetben búcsúzik bálványától a Facebookon.

 

„Bár nyolcvan évet megért és mint tudtuk, túlélt több műtétet, súlyos egészségi problémákat, számomra mégis az elpusztíthatatlanságot jelentette.58 évet húzott le a Rolling Stonesban, akik között volt olyan, aki csak hetet és meghalt. Mindmáig csodálom őt, hogy jazzrajongóként beszállt ebbe a világszinten hírhedett banditákból álló csapatba, hogy együtt tudott élni velük, miközben az életvitele, hűséges és monogám házassága, modora és öltözködése tökéletesen elütött a három másik istencsapásától. Mégis tökéletesen illeszkedett a Stones zenéjébe, sőt, annak meghatározó alkotórésze volt. Őt méltatni lehetetlen feladat, de amit maga után hagyott, az megkérdőjelezhetetlen" – fogalmazott a művész, aki így zárja méltatását: „Fájdalmas és mélységes tisztelettel Hobo.”

Stumpf András újságíró, aki a Rolling Stones nagy rajongója, azt írta közösségi oldalán, hogy a Rolling Stones mától nem létezik, bárki bármit állít.

„Meghalt Charlie Watts. Szomorú vagyok. Ő volt a legnagyobb figura a Stonesban. Pedig ott azért erős volt a felhozatal. Igen, múlt idő" - fogalmazott az újságíró.

A Beatles dobosa, Ringo Starr is búcsúzott barátjától. „Egy pár srác a városban Béke és szeretet Charlie" – írta Ringo Starr a Facebookon.

A kanadai zenész Brian Adams megfogalmazása szerint ő volt minden idők egyik legjobb dobosa, és igazi úriember.


Sir Elton John a Twitteren írta: „Nagyon szomorú nap. Charlie Watts volt a legjobb dobos. A legstílusosabb ember, és olyan briliáns társaság. Őszinte részvétem Shirley-nek, Seraphina-nak és Charlotte-nak. És természetesen a Rolling Stonesnak".
A Sex Pistols-os Glen Matlock pedig úgy fogalmazott, hogy „ő tartotta az ütemet életünk hangsávjához", míg Nile Rodgers azt írta: „Köszönjük a nagyszerű zenét".

 


Az eredetileg grafikus Charlie Watts 1941. június 2-án született Londonban. 1955 óta dobolt, 1963 januárja óta volt a zenekar tagja, Mick Jagger és Keith Richards mellett az egyedüliként, aki az összes stúdióalbumon szerepel. 1964-ben házasodott meg, és csak a 80-as években támadtak alkoholproblémái, amelyek miatt ki híján elveszítette a családját.

Dzsessz-dobolni tanult, majd 1961-ben csatlakozott Alexis Korner csapatához, a Blues Incorporatedhez. Eközben grafikusként dolgozott egy reklámcégnek, és Ode to a High Flying Bird címmel képregényt rajzolt Charlie „Bird” Parker tiszteletére. 1963 januárjában lett a Rolling Stones dobosa, és a zenekar tagja volt haláláig. Az 1970-es évek végén beszállt Ian Stewart boogie-woogie csapatába, a Rocket 88-be; az 1980-as években pedig egy big banddel turnézott, majd önálló nagylemezeket adott ki.

1989-ben a Rolling Stones tagjaként beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be. A Modern Drummer magazin 2006 júliusi számában Watts-ot beszavazták a Modern Drummer Hall of Fame-be olyan dobosokkal együtt, mint Ringo Starr, Keith Moon, Steve Gadd, Buddy Rich, és más neves ütősök. Charlie Watts festőművészként is elismert volt, számos kiállítása nyílt.

(Kiemelt kép: New York, 2021. augusztus 24. 2016. november 15-én New Yorkban készített kép Charlie Watts-ról, a The Rolling Stones brit rockzenekar dobosáról. Watts 2021. augusztus 24-én, 80 éves korában, egy londoni kórházban elhunyt.)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.