Ahány séf, annyi gulyás

Május 31. és június 2. között ismét a Millenáris Parkban kerül megrendezésre az OTP Klub Gourmet Fesztivál. A szofisztikált vendéglátás seregszemléjén a tavalyinál 50%-kal több étterem vonul fel: köztük szinte a teljes hazai élmezőny.

2013. május 30., 11:13

– Saját „gyermek” a rendezvény?

– Valójában a Budai Gourmet Fesztivált vettük át, majd megváltoztattuk számos elemét. De az alapgondolat megmaradt: bemutatni a minőségi gasztronómia hazai főszereplőit. Változást jelent, hogy átkerült a hangsúly az italokról az ételekre. A kiváló fogások mellé persze fontosak a jó borok, a minőségi pálinkák vagy a házi sörök is, de nem maradnak ki a rendezvényről a cukrászdák vagy a gourmet-szaküzletek sem. Személyes motiváció is vezérel: nagyon szeretek jókat enni. Ez a „hobbi” vezetett például a Costes étterem megnyitásához is.

– Amely elnyerte a gasztronómiában tábornoki rangot jelentő Michelin-csillagot. Amúgy a díjnak mifelénk szinte misztikus aurája van.

– A Gourmet Fesztiválon természetesen a Costes is megtalálható lesz, de messze nem csak a csillagos éttermek vendégei a célközönség. A főszereplőknek közös vonása: saját területükön mindannyian a minőségre törekszenek. A térségünkben évtizedeken át inkább a mennyiségen volt a hangsúly, nem a minőségen. A múltbeli szemlélet sajnos máig érezteti hatását a gasztronómiában is, még mindig katasztrofálisak a „közállapotok”. Mindeközben a mi rendezvényünk azt kívánja megmutatni: létezik már itthon is minőségi vendéglátás.

– Mára kinyílt előttünk a világ. Nem egyszerűbb olyan országokban csúcsra törni, ahol komoly tradíciói vannak a minőségi vendéglátásnak?

– Sokan vagyunk, akik attól még, hogy a világ nyitott, alapvetően itthon szeretnénk élni. Vállalkozóként persze látok fantáziát más országokban is, ráadásul imádok utazni, de „életvitelszerűen” nem tudom elképzelni a dolgot. Ráadásul engem a kihívások jobban érdekelnek, nem szeretem a könnyebb utat járni.

– Az megoldható, hogy a kevésbé tehetőseket ne irritálja egy prémiumkategóriás gasztronómiai rendezvény?

– Szomorú tény: a magyar társadalom jelentős része egyáltalán nem jár étterembe. Sokan persze nem is engedhetik meg maguknak, de sokan bár megtehetnék, felesleges luxuskiadásnak tartják, vagy csak egyszerűen biológiai szükségletként gondolnak az étkezésre. Akik így gondolkodnak, azokat nyilván irritálja majd a rendezvény. Ám ez a fesztivál nem is nekik szól, hanem azoknak, akiket érdekel, hogy mit esznek-isznak, és milyen körülmények között teszik. Mégsem csupán azokhoz akarunk utat találni, akiket kizárólag olyan különlegességek izgatnak, mint mondjuk a molekuláris gasztronómia. Azokra is számítunk, akik érdeklődnek, hogy milyen a jó, házias éttermi koszt vagy a magyaros bisztrókonyha.

– A rendezvény kiemelt főszereplője a gulyás. Abban mi lehet a trouvaille?

– Közismert és általában kedvelt étel. Ám annyiféle alapanyag és tradíció tartozik hozzá, hogy az lehetővé teszi az izgalmas, innovatív megközelítését. Ahány séf, annyiféle gulyás lesz kóstolható.