A szerelem angyala

A Fészek Művészklubban mutatják be Krúdy Gyula monumentális művéből készült monodrámát. Az egyszemélyes darabban legalább tizenöt szerepet alakít Takáts Andrea. Az előadást – a Vígszínházban is sokat játszó színésznő – Bodor Böbe rendezte. Latinovits Zoltán legendás alakítása óta, először láthatjuk egy különleges színpadi produkcióban a Szindbádot. SÁNDOR ZSUZSANNA írása.

2014. február 8., 08:56

A Szindbád bemutatója páratlan vállalkozás a hazai színházi életben. Latinovits Zoltán alakítása óta sem filmben, sem színházban senki nem merte újrajátszani a Szindbádod. Érthetően. Legendákkal versenyezni, legendákat túlhaladni nem lehet.

Egyetlen út lehetséges: Krúdy Gyula regényét teljesen új formában, új koncepcióval átdolgozni. Ehhez persze jókora rendezői és színészi bátorság kell. Rengeteg tehetség, és eredeti látásmód. Akár előnyös lehet az is, ha valaki nem az iskolapadban tanulta a rendezést, és nem kötik konvenciók.

Bodor Böbe színésznőt még Babarczy László szerződtette a kaposvári színházhoz, s tíz évig volt a társulat tagja. Ott kezdett „autodidakta” rendezni is. Több előadást is. Majd Kaposvártól megválva szabadúszó színész lett, mellette rendezett például a MÚ Színházban. Jelenleg több szerepben is látható a Vígszínházban. Ott vitte színre Szepes Mária A Vörös Oroszlánjából készült monodrámáját. Bodor Böbének tehát már volt tapasztalata arról, miként lehet monumentális irodalmi műveket akár egyetlen színésszel, minimális színpadi eszközzel bemutatni. Most pedig arra a művészi „magasugrásra” vállalkozott, hogy Krúdy művéből rendezzen monodrámát.

Bodor Böbét elsősorban az izgatta, miként lehetne színpadon ábrázolni az emberben élő sokféle személyiséget, férfi és női kettős énünket. Rendezői tervéhez sokáig keresett megfelelő karaktert. Olyan színészt, aki elég játékos és merész feminin és maszkulin vonásait a közönség elé tárni.

Bodor Böbe egy szinkronstúdióban találkozott először színész kollégájával, Takáts Andreával. Rögtön tudta, hogy ő az, aki e férfi-női szerepre igazán alkalmas lenne. Noha Takáts Andreának egyetlen korábbi alakítását sem látta, azonnal eldöntötte: vele szeretne dolgozni.

Talán épp a szabálytalan művészsors rendelte őket egymáshoz. Takáts Andrea nem végzett színművészeti főiskolát, független színházi műhelyekben tanulta a színészmesterséget. Játszott az Egyetemi Színpadon, az Arvisura Színházban, majd éveken át a Szkéné társulatában. Filmezett, Fésős András: Balra a nap nyugszik játékfilmjének női főszereplője volt.

Bodor Böbe és Takáts Andrea irodalmi „alapanyagot” kerestek a férfi-női karakter megformálásához. Egy ideig az Orlandoval kísérleteztek, de ezt sem érezték elég játékos szövegnek. Aztán egyik barátjuk vetette fel: „Miért nem próbáljátok meg a Szindbádot?”

Először képtelenségnek tűnt az ötletet. Hogyan lehetne egy sok száz oldalas művet egyetlen szereplőre átírni? Latinovits után játszhatja-e nő Szindbádot? Tán ők lepődtek meg legjobban, hogy a koncepció mégis működött.

Az eposzi történet jeleneteiből, figuráiból együtt válogattak, és a szereplőket egyetlen személyiséggé gyúrták össze. Az eredmény meghökkentő lett: Takáts Andrea legalább tizenöt szerepet alakít a monodrámában. Ő a fiatal és az idős Szindbád, s megannyi szeretője egyszerre. Néhol férfiként kezdi a mondatot, s nőként fejezi be. Benső átalakulásait többnyire csak egy gesztussal, hangsúllyal jelzi. Tűpontosan.

A szerelem angyala című darabjukat úgy készítették el, hogy azt sem tudták: egyáltalán sikerül-e valahol bemutatni a produkciót? Manapság nagyon nehéz támogatót, helyszínt találni egy „független” előadáshoz. Meséli Bodor Böbe, már kész volt a szövegkönyv, amikor azt álmodta: valahol egy kupolateremben tartják a bemutatót. S bár sohasem járt azelőtt a Fészek Művészklubban, felébredve biztos volt benne: csakis ez lehet az előadásuk helyszíne.

És az álmok szerencsére olykor megvalósulnak. A darabbal felkeresték a Fészek Művészklub igazgatóját, aki azonnal igent mondott nekik. Fény és hangtechnikát is biztosítottak a különleges játékhoz. A jelmezeket a művésznők vették, a díszlet pedig lényegében egy fotel. A szegényes kivitelezést azonban feledteti a színészi játék gazdagsága. Az előadás példája annak is: anyagi források híján, pusztán művészi elhivatottságból is születhetnek nagy dolgok.

Még Magyarországon is.

A szerelem angyala bemutatója február 8-án, szombat este van a Fészek Művészklubban.