Zavargások törtek ki Párizsban, miután egy rendőr lelőtt egy 17 évest

Összecsapások törtek ki fiatalok és rendőrök között Nanterre-ben, miután egy rendőr lelőtt egy 17 éves tinédzsert, amiért az nem állt meg a közúti ellenőrzés során.

2023. június 28., 09:54

Szerző:

Emberölés miatt nyomoznak egy francia rendőr ellen, aki halálos lövést adott le egy 17 éves fiúra Párizs Nanterre nevű külvárosában, miután nem tett eleget az autója megállítására vonatkozó felszólításnak – közölte a helyi ügyészség tájákoztatása alapján a Guardian.

A rendőr rálőtt a fiúra, aki később belehalt sérüléseibe – közölte kedden a nanterre-i ügyészség. A közösségi médiában megosztott videón két rendőr látható az autó, egy Mercedes AMG mellett, akik közül az egyik lő, miközben a sofőr elhúzódik.

Kedd este összecsapások törtek ki fiatalok és rendőrök között, mivel a helyi közösségben nőtt a düh a tinédzser halála miatt. Egyes csoportok barikádokat és szemeteseket gyújtottak fel, szétvertek egy buszmegállót, és petárdákat dobáltak a rendőrök felé, akik könnygázzal és diszperziós gránátokkal válaszoltak. Kilenc embert letartóztattak.

Tavaly rekordszámú, 13 halálos áldozatot követeltek Franciaországban a közlekedési ellenőrzés során leadott rendőrségi lövések, idén ez volt a második halálos kimenetelű incidens ilyen körülmények között.

A korábbi években is voltak halálos közúti ellenőrzések: három embert lőttek le rendőrök 2021-ben, miután azok megtagadták, hogy eleget tegyenek egy közúti ellenőrzésnek, és kettőt 2020-ban. A Reuters összesítése szerint a 2021-ben és 2022-ben történt halálos lövöldözésekből kiderül, hogy az áldozatok többsége fekete vagy arab származású volt.

„Nanterre-i anyaként bizonytalanságot érzek a gyermekeink miatt” – nyilatkozta Mornia Labssi, helyi lakos és rasszizmusellenes aktivista, aki elmondta, hogy beszélt az áldozat családjával, amely szerinte algériai származású.

A sofőr „ismert volt az igazságügyi szolgálatok előtt, mivel egy korábbi alkalommal megtagadta a közúti ellenőrzés teljesítését” – közölték. A párizsi rendőrfőnök, Laurent Nunez a BFM TV-nek azt mondta, hogy „ez a cselekmény kérdéseket vet fel bennem”, és hogy az igazságszolgáltatás fogja eldönteni, hogy ez megfelelő volt-e vagy sem.


A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin twitteren közölte, hogy a nemzeti rendőrség főfelügyelősége vizsgálatot folytat, „hogy fényt derítsen ennek a drámának a körülményeire”.

(Kiemelt képünk: Tűzoltók sétálnak egy rohamfelszerelésbe öltözött rendőrrel, amint megérkeznek a tűzoltáshoz egy tüntetés után a Párizstól nyugatra fekvő Nanterre-ben 2023. június 27-én, miután a francia rendőrség megölt egy tinédzsert, aki nem volt hajlandó megállni egy közúti ellenőrzésre a városban. A 17 éves fiú Párizs külvárosában tartózkodott június 27-én kora reggel, amikor a rendőrök agyonlőtték, miután megszegte a közlekedési szabályokat és nem állt meg - közölték az ügyészek. Az eset sokkoló megnyilvánulásokat váltott ki, és kérdéseket vetett fel a biztonsági erők készségét illetően, hogy meghúzzák a ravaszt. Zakaria ABDELKAFI / AFP)