Elárulta a WHO, mennyire tűnik súlyosnak az omikron alvariánsa

A közleményben kiemelték, hogy a védőoltások továbbra is a legnagyobb védelmet nyújtják. 

2022. február 1., 19:07

Szerző:

A koronavírus omikron variánsának terjedőben lévő BA.2 változata nem tűnik súlyosabbnak, mint az eredeti BA.1 változat – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványügyi szakértője. Boris Pavlin kijelentette, hogy a védőoltások továbbra is hasonló védelmet nyújtanak az omikron különböző változataival szemben, írja az MTI. 

Az új, BA.2 alvariáns több országban – így Dániában – kezdi felváltani a BA.1 változatot. Dániai adatok alapján – ahol a BA.2 alvariáns elsőként váltotta fel a BA.1-et, úgy tűnik, hogy nincsen különbség a betegség súlyossága között, bár a BA.2 képes világszerte felváltani a BA.1 változatot – emelte ki Pavlin. „Más országokat tekintve, ahol a BA.2 most váltja fel a BA.1.-et, nem látunk a vártnál nagyobb zavarokat a kórházi ellátásában” – jelentette ki a szakértő.

A BA.2 alvariáns gyorsabban terjed, mint az előző, és képes jobban megfertőzni a beoltottakat egy dán kutatás szerint, amely több mint 8500 dániai háztartásban vizsgálta a koronavírus-fertőzéseket december és január között.

A BA.2 alvariáns most válik dominánssá a Fülöp-szigeteken, Nepálban, Katarban, Indiában és Dániában – mondta Pavlin. Hozzátette: „a vakcina nagyban véd a vírus – és az omikron variáns által okozott súlyos betegség – ellen”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)