Washington szigorít

Januártól.

2021. december 23., 07:47

Szerző:

Washingtonban a 12 évnél idősebbektől megkövetelik az éttermekben és más létesítményekben a védettségi igazolvány bemutatását – közölte az amerikai főváros polgármestere, Muriel Bowser a honlapján szerdán, írja az MTI.

A dokumentum szerint a koronavírus terjedésének megállítása érdekében hozott szabályokat a kávézókban, éjszakai klubokban, bowlingpályákon, edzőtermekben és különböző beltéri társadalmi eseményeken kell alkalmazni. Január 15-től minden 12 év feletti látogatónak igazolnia kell, hogy legalább egy védőoltást kapott, február 15-től pedig a vakcinák további adagjainak igazolását követelik meg.   

Hétfőn a washingtoni hatóságok a koronavírus terjedése miatt újra bevezették a védőmaszk kötelező viselését beltéren. A szabály, amely a többi között az üzletekre, az edzőtermekre, a templomokra és más nyilvános helyekre vonatkozik, legalább január 31-ig érvényben marad. November végén Bowser még úgy döntött, hogy eltörli a rendeletet Washingtonban.   

A város polgármestere hétfőn azt is hangsúlyozta, hogy az amerikai fővárosban minden helyi tisztviselőnek be kell oltatnia magát a koronavírus ellen. Ez magában foglalja a vakcina emlékeztető (harmadik) adagjának felvételét is. Korábban ezeknek az alkalmazottaknak lehetőségük volt arra, hogy a védőoltás helyett rendszeresen teszteltessék magukat. Ilyen lehetőség már nem szerepel a tervekben.   

A hét elején az amerikai szövetségi járványügyi és megelőzési központok arról számoltak be, hogy a koronavírus-fertőzés új eseteinek többsége az omikron variánshoz köthető. A világjárvány kezdete óta több mint 51,3 millió koronavírusos megbetegedést mutattak ki az Egyesült Államokban, és több mint 810 ezer haláleset történt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint, amely a szövetségi és helyi hatóságok alapján végzi a számításokat.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Emmanuel Croset / AFP) 

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást – derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

Egy pénteken kiszivárgott felső feljegyzésben az amerikai légierő tábornoka, és a Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) parancsnoka, Mike Minihan utasította az irányítása alatt dolgozó tiszteket, hogy készüljenek az USA és Kína közötti háború kitörésére. A parancsnok szerint a harc kirobbanása 2025-re várható, az amerikai és tajvani választásokat követő évben.

A Tennessee-állambeli Memphisben ismét halálos áldozattal járt egy fiatal, 29 éves fekete fiú egyszerű igazoltatásával induló rendőri eljárás. Azóta videót is publikáltak, amiből kiderül: a férfit brutálisan megverték a rendőrök három nappal azelőtt, hogy sérüléseibe belehalt.