Washington nem akarja megszakítani a kapcsolatokat Szaúd-Arábiával

Tavalyelőtt Biden  „páriaállamnak" nevezte a királyságot.

2021. március 2., 10:10

Szerző:

A szaúdi-amerikai kapcsolatok „újraszabályozásáról” beszélt az amerikai külügyi szóvivő helyi idő szerint hétfőn Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró meggyilkolása kapcsán, leszögezve: Rijád és Washington nem kívánja megszakítani a kapcsolatokat. Tagadhatatlan, hogy Szaúd-Arábia nagyon jelentős befolyással bír az arab világban” - jelentette ki Ned Price.

Az amerikai hírszerzés a múlt héten bemutatott jelentésében azt közölte, Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös hagyta jóvá azt a műveletet, amelynek során Isztambulban megölték Hasogdzsit. A szaúdi trónörököst sűrűn bíráló Hasogdzsit, aki a The Washington Post című amerikai lap munkatársa volt, 2018. október 2-án látták utoljára Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahol minden valószínűség szerint egy szaúdi halálbrigád gyilkolta meg brutális módon.

Az AP amerikai hírügynökség emlékeztet arra, hogy Joe Biden amerikai elnök még demokrata párti elnökjelöltként leszögezte: Szaúd-Arábia „meg fogja fizetni az árát” a királyságban zajló jogsértéseknek. Tavalyelőtt pedig Biden „páriaállamnak” nevezte a királyságot.

Az elnök a múlt héten telefonon beszélt a szaúdi királlyal, és egyetértettek abban a törekvésben, hogy a két ország kapcsolata „olyan erős és transzparens legyen, amennyire csak lehetséges”. Külön hangsúlyozták a két ország közötti kapcsolatok történelmi jelentőségét.

Jen Psaki fehér házi szóvivő hétfőn azt közölte, hogy „történelmileg az Egyesült Államok a különböző demokrata és republikánus elnökök alatt általában nem rendelt el büntetőintézkedéseket olyan államok kormányzati vezetőivel szemben, amelyekkel diplomáciai kapcsolatban áll”.

Eközben Abdalla al-Muallim, Szaúd-Arábia ENSZ-nagykövete egy Twitter-bejegyzésben úgy vélekedett, hogy az amerikai hírszerzési jelentésben nincs konkrét bizonyíték a vádakra. A jelentés szerinte csupa feltételezésen alapul, és „sehol sem jut közel ahhoz, hogy bizonyítsa a vádat minden kétséget kizáróan” - írta. „A trónörökös bátran felelősséget vállalt, a vádlottakat az igazságszolgáltatás elé állította, és ígéretet tett a hírszerzési szervek reformjára. Ügy lezárva!” - tette hozzá a szaúdi diplomata.

(Kiemelt kép: Török emberjogi aktivisták tiltakoznak Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró isztambuli eltűnése miatt 2018. október 9-én. Forrás: MTI / EPA / Erdem Sahin)