Visszatér Idaho államba a négyes gyilkossággal vádolt férfi

Lemondott a kiadatási eljárásról kedden az idahoi négyes egyetemistagyilkosság gyanúsítottja, így átszállítják Idaho államban, ahol a tavaly novemberi bűncselekmény elkövetésével vádolják.

2023. január 4., 06:25

Szerző:

Bryan Kohbergert Pennsylvania államban fogták el, ahol kedden első bírósági meghallgatásán beleegyezett abba, hogy Idaho állam bírósága elé álljon négy rendbeli gyilkosság és betörés vádjával. A 28 éves férfit azzal vádolják, hogy a tavaly novemberben késsel álmában meggyilkolt négy egyetemistát az Idaho állambeli Moszkva egyetemi kisvárosban.

Az ügyben közel 50 nap nyomozás után, december 30-án hajnalban tartóztatták le a gyanúsítottat a bűncselekmény helyszínétől 3700 kilométerre Pennsylvania államban, szülei otthonában. A rendőrségi források szerint a 28 éves férfit DNS-adatok alapján azonosították, egy hozzátartozójának családtörténeti kutatáshoz megadott DNS-mintájának segítségével.

A nyomozóhatóságok azt is megállapították, hogy a gyanúsított tulajdonosa egy fehér gépjárműnek, amelyet a gyilkosság idején a bűncselekmény elkövetésének helyszínén láttak.

A gyanúsított, Bryan Kohberger kriminalisztika szakos doktori hallgató Washington állam egyetemén, és alig 10 perces autóútra lakott egy bérelt lakásban a gyilkosságok helyszínétől.

A gyilkosságokat tavaly november 13-án hajnalban követték el. Az áldozatokat, négy diákot, bérelt otthonukban álmukban késelte halálra a tettes. A gyilkosságok idején a többemeletes házban még két egyetemista aludt, egyikük értesítette a rendőrséget a bűncselekményről, amikor reggel felfedezte a holttesteket.

(Kiemelt kép: A Pennsylvania állambeli Monroe megyei büntetés-végrehajtási intézet által közzétett képen Bryan Kohberger, 2022. december 30-án. Fotó: Monroe Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet / AFP)