Thrillerbe illő sorozatgyilkos sokkolta az Egyesült Államokat

Az idahói sorozatgyilkost furcsa, de nagyon okos embernek írták le ismerősei.

2023. január 3., 10:59

Szerző:

Ötven napig tartó nyomozás után tartóztatták le a rejtélyes idahói egyetemi gyilkosság feltételezett elkövetőjét, akinek elfogása sokkolta azokat, akik ismerték. A 28 éves kriminalisztika hallgatót „nagyon okos” emberként jellemezték, akiben ugyan már gyerekkorában is „volt valami megmagyarázhatatlanul furcsa”, és nagyon érdeklődött a sorozatgyilkosok után, de azt nem feltételezték róla, hogy egy gyilkos lenne. Azonban azt még nem tudni, hogy miért ölt – írja az RTL.hu.

Pszichológia szakot és kriminalisztikát hallgatott a tettes

Heteken át tartotta lázban az Egyesült Államokat és a világot négy egyetemista megölése, akiket egy nagy késsel gyilkoltak meg, miközben bérelt házukban aludtak az Idaho államban található Moscow egyetemvárosban. Eleinte úgy tűnt, hogy a város rendőrsége, valamint az őket segítő FBI ügynökei a sötétben tapogatóznak a rejtélyes gyilkossággal kapcsolatban, de végül ötven nap után letartóztatták az állítólagos elkövetőt.

A 28 éves Bryan Kohberger a bűncselekmény helyszínétől alig 15 percnyi autóútra, a szomszédos Washington állam egyetemének kriminológia tanszékén volt doktorandusz hallgató, és Pennsylvaniában, szülei házában fogták el, miután karácsonyra hazalátogatott. Bár az üggyel amatőr nyomozók ezrei foglalkoztak a közösségi oldalakon, és több lehetséges gyilkost is megneveztek, Kohberger neve sehol sem merült fel egyszer sem.

Kohbergert „nagyon intelligens”, de ugyanakkor magányos és társaságban kissé furcsán viselkedő emberként írták le az amerikai sajtónak a letartóztatása óra eltelt napokban nyilatkozó volt gyerekkori barátai, gimnáziumi osztálytársai, főiskolai társai és egyetemi ismerősei. Ugyanakkor elfogásának híre „sokkolta” ismerőseit. Egyikük a Fox Newsnak elmondta: furcsa volt, és intelligens, de nem olyasvalaki, akit erőszakosnak hittél volna.

Kohbergert a beszámolók szerint mindig is érdekelte, hogy az emberek miért cselekszenek úgy, ahogy. Erre rímel, hogy a középiskola elvégzése után pszichológia szakon végzett 2018-ban egy helyi főiskolán, majd utána pszichológiából és büntetőjogi igazságszolgáltatásból diplomázott a DeSales Egyetemen.

A hatóságok egyelőre semmilyen információt nem közöltek arról, hogy Kohbergert hogyan sikerült elkapniuk. Rendőrségi forrásokra hivatkozva több amerikai lap is arról számolt be, hogy a férfit DNS-vizsgálatok, valamint az autója, egy fehér Hyundai Elantra alapján sikerült azonosítani, amit a helyi rendőrség december eleji közlése szerint a gyilkosság helyszínének közelében láttak, amikor a négy egyetemistát megölték.

Kohberger ellen egyebek mellett négyrendbeli szándékos emberölés vádjával indítottak eljárást az egyetemisták megölése miatt. A férfi jelenleg még Pennsylvania államban van, és arra vár, hogy kiadják őt az idahói hatóságoknak, hogy ott hivatalosan is letartóztassák. Akár halálbüntetést is kaphat, ha a bíróság bűnösnek találja.

A hatóságok egyelőre szinte semmilyen információit nem hoztak nyilvánosságra az üggyel kapcsolatban. Moscow város rendőrkapitánya annyit elárult, hogy Kohberger egyedül követte el a gyilkosságokat, közölve, hogy nem terveznek újabb letartóztatásokat. Azt tudni lehet, hogy a gyilkos fegyvert, egy hosszú pengéjű kést, még nem találták meg.

(Kiemelt kép: a Pennsylvania állambeli Monroe megyei büntetés-végrehajtási intézet által közzétett képen Bryan Kohberger, 2022. december 30-án. Fotó: Monroe Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet / AFP)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.