Visszatér a véres sport Spanyolországba

Hatezren vehettek részt azon a bikaviadalon, amit másfél év után először rendeztek meg Madridban. A spanyol rituálén híres torreádorok küzdöttek meg a bikákkal.

2021. május 3., 14:31

Szerző:

Bár 24 ezer résztvevő befogadására alkalmas Madrid Las Ventas nevű arénája, csupán hatezer maszkot viselő nézőt engedtek be a bikaviadalra vasárnap. A nézőket üres székek és sorok választották el egymástól – írta az MTI.

A viadalon híres spanyol torreádorok, például Enrique Ponce vagy az El Juli becenevet viselő Julián López küzdöttek meg a bikákkal, a rendezvényen a spanyol király legidősebb nővére, Elena is részt vett.

Nem véletlenül tartották május másodikán a nagy visszatérést. Ekkor ünneplik a madridi tartomány napját, amellyel a francia megszállás elleni spanyol függetlenségi háborút elindító, 212 évvel ezelőtti felkelésre emlékeznek. Ilyenkor hagyományosan ünnepi bikaviadalokat is rendeznek.

A koronavírus megjelenése előtt Spanyolországban évente csaknem kétezer bikaviadalt tartottak. Évente több millió néző kíváncsi erre a véres spanyol látványosságra, amely körülbelül 200 ezer embernek ad munkát. A bikaviadalok a nemzeti kulturális örökség részének számítanak, de évek óta vitatkoznak az esemény megítéléséről, a járványt megelőzően rendszeresek voltak az állatvédelmi tüntetések.

(Kiemelt képünk: EPA | Roman Rios)