Videón – Oroszország ballisztikus rakétákkal gyakorlatozik

A Kreml a saját honlapján számolt be róla.

2022. február 19., 17:28

Szerző:

Vlagyimir Putyin felügyelete alatt sor került egy tervezett stratégiai elrettentő erőgyakorlatra, amely ballisztikus és cirkálórakéták indítását is magában foglalta – írja a honlapján a Kreml.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője arról tájékoztatott, hogy a hadgyakorlatot, amelynek az indítására Vlagyimir Putyin adott utasítást, az orosz elnök mellett Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő is a Kreml szituációs terméből követte figyelemmel.

Lukasenka pénteken érkezett Moszkvába, hogy orosz hivatali partnerével tárgyaljon. A gyakorlaton Kinzsal és Cirkon nevű hiperszonikus rakétákat is indítottak.

A hadászati gyakorlatot pénteken jelentette be az orosz védelmi minisztérium, amely közölte, hogy azon az orosz légi- és űrerő, a déli katonai körzet, a hadászati rakétaerő, az Északi Flotta és a Fekete-tengeri Flotta erői és eszközei vesznek részt.

A tárca szerint a műveletet már korábban betervezték a hadvezetés és az irányítás szervei, a hadihajók és a stratégiai rakétahordozók legénysége harckészültségének, valamint a hadászati nukleáris és nem nukleáris erők fegyverzete megbízhatóságának tesztelése céljából.

Arra a kérdésre, hogy a gyakorlatot nem kellett volna-e elhalasztani a nemzetközi feszültségre való tekintettel, Peszkov pénteken azt mondta, hogy jelenleg egy sor hadgyakorlat folyik, amelyek a szakértők és a külföldi országok számára „teljesen átláthatóak”, ezért szerinte senkinek sincs oka aggodalomra.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök (r) és fehérorosz kollégája, Alekszandr Lukasenko (l) a Grom-2022 stratégiai elrettentő erő gyakorlat részeként ballisztikus rakéták gyakorló kilövéseit nézik az orosz védelmi minisztérium helyzetfelmérő központjából Moszkvában 2022. február 19-én. Oroszország február 19-én sikeresen tesztelte legújabb hiperszonikus ballisztikus rakétáit, cirkálórakétáit és nukleáris képességű ballisztikus rakétáit egy "tervezett gyakorlat" részeként - közölte a Kreml, miközben a feszültségek egyre nőnek Ukrajna miatt. Fotó:  Alekszej NIKOLSZKIJ / Szputnyik / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.