Velős fenyegetést kapott a NATO az orosz külügyminiszter-helyettestől

Szergej Rjabkov szerint ne legyenek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy Finnország és Svédország csatlakozásába csak úgy beletörődik Oroszország. 

2022. május 16., 12:50

Szerző:

A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak hétfőn Moszkvában.

    „Az, hogy Svédország, és Finnország biztonsága nem fog megerősödni a döntés következtében, számunkra teljesen nyilvánvaló”

– mondta. „Az pedig, hogy milyen formában fogunk gondoskodni biztonságunkról a NATO általános konfigurációjának megváltoztatása után, külön kérdés. Ez attól függ, hogy a gyakorlatban mi lesz a következménye Finnország és Svédország várható csatlakozásának az Észak-atlanti Szövetséghez. Ne legyenek illúziók Brüsszelben, Washingtonban és más NATO-fővárosokban, hogy ebbe egyszerűen beletörődünk” – tette hozzá.
    

Figyelmeztetett, hogy a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak következményei lesznek.
    

„A katonai feszültség általános szintje növekedni fog, ezért a kiszámíthatóság csökken majd ezen a területen. Kár, hogy a józan észt felváltják valamiféle képzelgéssel arról, hogy mit kellene tenni a kialakult helyzetben. Ez egy újabb súlyos hiba, amelynek messzemenő következményei lesznek. De mit tehetünk, ha ma ilyen szinten állnak azok, akik az érintett országokban politikai döntéseket hoznak?”– tette fel a kérdést a diplomata.

(Kiemelt kép: Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tagországainak zászlói a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója előtt Brüsszelben, 2021. október 21-én. Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP)