Orbán Viktor megmutatta a sonkáját, elképesztő látványt nyújt

Orbán Viktor miniszterelnök nem volt szégyenlős.

2025. április 20., 09:10

Szerző:

Az idei húsvét előtti időszak nemcsak a kampánytempó felgyorsulásáról szólt, hanem a konyhai aktivitás megnövekedéséről is – legalábbis Orbán Viktor Facebook-oldala szerint. A Blikk által kiszúrt posztban a miniszterelnök egy rövid videóban avatta be követőit a húsvéti sonkakészítés rejtelmeibe. A felvételen jól látszik, hogy Orbán nem bízta a véletlenre a húsvéti csemege elkészítését: egy füstölt, csont nélküli parasztsonkát választott, amit klasszikusan vízben főzött meg. Fűszerként pedig babérlevelet, fokhagymát és egész borsot használt. A videó alapján a kormányfőben nemcsak politikai, hanem a gasztronómiai rutin is megmutatkozott.

A videó érdekessége, hogy abban nem csupán Orbán Viktor, de a kormány tagjai is megszólalnak, azaz elmondják, mi kell a tökéletes húsvéti sonka elkészítéséhez. Lássuk is, mi kell az igazi fideszes sonkához:

  • 1db jó nagy edény
  • Jó sonka
  • Sok-sok hagyma
  • 1db jó lapocka
  • Vöröshagyma
  • Bors
  • Borókabogyó (ha van)
  • Fokhagyma
  • Meg valami, amit csak Zita, azaz Lázár János felesége tud. 

Ilyen az igazán jó húsvéti sonka

Húsvétkor sok családban felmerül a kérdés: mitől lesz igazán különleges a húsvéti sonka? Az ünnephez kapcsolódó étkezési szokásokban gyökerező hagyományok mellett az igazi húsvéti sonka alapvetően két dologból áll: minőségi alapanyagokból és gondos elkészítésből. Ehhez adott korábbi cikkünkben néhány tippet a Budapest legmagasabb pontján megnyitott étterem, a VIRTU ifjú séftehetsége, Lendvai Levente. 

Szerinte kizárólag akkor jó a sonka, ha kívülről szép barnásan piros a fa füstjétől és kevés fizikai nyomásra nem enged levet, ugyanakkor van kevés ruganyossága, de tartása is a szöveteknek” – mondta a séf, akinek hentes édesapja már kisgyermek korában átadta a húsok iránti szeretetét. Hozzátette, a húsvéti sonkának semmilyen különleges titka nincsen, mint a jó alapanyag mellett a babérleveles, fokhagymás víz.

Ezután a sonkát melegen kell az asztalra tenni, és tormával, mustárra, újhagymával, főtt tojással, hónapos retekkel ajánlott fogyasztani, hogy az íze minél jobban kijöjjön. Házi, meleg, fonott vajas kaláccsal pedig csak még inkább fokozzuk az ünnepi hangulatot.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor, miniszterelnök látható. Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)