Váratlanul meghalt a Navalnijt kezelő orvos

Az ötvenöt éves főorvos-helyettes helyezte mesterséges kómába az orosz ellenzéki politikust, ő is tudott az állapotáról a legtöbbet.

2021. február 5., 12:36

Szerző:

Szergej Makszimisin, aki az omszki sürgősségi kórház főorvos-helyettese volt, 55 éves korában meghalt – áll a kórház által kiadott közleményben, amit a CNN idézett.

„Sajnálattal tájékoztatjuk Önt arról, hogy ... az 1. számú sürgősségi kórház aneszteziológiai és újraélesztési helyettes főorvosa, az Omszki Állami Orvostudományi Egyetem tanszékének asszisztense, az orvosi tudományok doktora, Szergej Makszimisin Valentovics hirtelen elhunyt” – olvasható a kórház közleményében, amely azonban a halál okát nem említi. A kórház aneszteziológiai és újraélesztési főorvos-helyettesként Makszimisin a kórház egyik legidősebb orvosa volt.

Leonyid Volkov, Alekszej Navalnij vezérkari főnöke a CNN-nek azt mondta, Makszimisin a novicsokkal megmérgezett Navalnij kezeléséért felelt, egész pontosan a mesterségesen kiváltott kómáért is. „Makszimisin mindenkinél többet tudott Alekszej állapotáról, így nem tudom elvetni a szabálytalanság lehetőségét” – tette hozzá diplomatikusan.

„Azonban Oroszország egészségügyi rendszere nagyon gyenge, és nem ritka, hogy hasonló korú orvosok hirtelen meghalnak. Kétlem, hogy lesz valamilyen vizsgálat a halála kapcsán” – folytatta Volkov. 

Emlékezetes, Navalnij a szibériai Tomszkból repült Moszkvába, amikor hirtelen rosszul lett. A repülőgép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, az ellenzéki politikust pedig a városi kórházba vitték, ott volt Makszimisin főorvos-helyettes. Bár több nyugati laborban kimutatták az idegmérget Navalnij szervezetében, a Kreml tagadja, hogy mérgezés történt volna.

 

(Kiemelt kép: Omszki 1-es számú sürgősségi kórház)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.