Nem szavazott Orbán Viktor az EU-csúcson

A miniszterelnök minden platformon az ellenérveit hangsúlyozta az ukrán uniós csatlakozással kapcsolatban, majd amikor a döntésre került sor, kisétált a teremből.

2023. december 14., 19:01

Szerző:

Orbán Viktor az utóbbi hetekben számtalanszor kijelentette, hogy az ukrán uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének még nincs itt az ideje. A csütörtöki uniós csúcstalálkozóra érkezve is határozottan állította: szó sem lehet arról, hogy Magyarország hozzájáruljon ahhoz, hogy Ukrajnával megkezdődjenek az egyeztetések. Ehhez képest néhány óra elteltével Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en közölte: az Európai Tanács úgy határozott, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával – írta a HVG.

Az elnök hozzátette azt is, hogy Grúziát tagjelöltté nyilvánítja és az EU tárgyalásokat kezd Bosznia-Hercegovinával, amint eléri a tagsági kritériumoknak való megfelelés szükséges szintjét. 

Frissítés! 

Korábban azt írtuk, hogy a magyar miniszterelnök rábólintott az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdésére, így lett egyhangú a döntés. A HVG uniós forrásból úgy tudja: az állam- és kormányfők valóban egyhangú döntést hoztak a kérdésben.

Ezt Orbán Viktor tette lehetővé azzal, hogy a szavazáskor kiment a teremből, és nem szavazott a másik 26 vezetővel.

A kormányfő a legutóbbi Facebook bejegyzésében azt írta: Ukrajna uniós tagsága rossz döntés. Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván részt venni. 

Magyarország nem tartja felkészültnek Ukrajnát az uniós tárgyalások megkezdéséhez, ezért nem vett részt az arról tartott szavazáson – közölte Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön. Mint mondta, Magyarország álláspontja egyértelmű: nem tartja felkészültnek Ukrajnát az európai uniós tárgyalásokhoz, ezért azt javasolta, hogy ne kezdődjenek meg a tárgyalások.

Közölte, 26 uniós tagállam azonban másképpen gondolja ezt, ezért a tárgyalásokat követően Magyarország úgy döntött, hogy elhagyja az üléstermet és nem vett részt a szavazáson. Ezzel Magyarország nem akadályozta meg a döntés meghozatalát, de nem is vállalja a felelősséget ezért az elhibázott döntésért – húzta alá.

A döntésre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en úgy reagált: Ez Ukrajna győzelme. Győzelem egész Európa számára. Győzelem, amely motivál, inspirál és megerősít.

 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor az Európai Uniós csúcstalálkozón. 2023.12.14. Miguel MEDINA / AFP)