Nyílt levélben kérik a kárpátaljai magyarok Orbánt, hogy ne gátolja Ukrajna uniós csatlakozását

A magyarul és ukránul is megfogalmazott nyílt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek és Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének címezték. A miniszterlenök válasza sem váratott sokat magára.

2023. december 12., 17:13

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnöknek és Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének címezve tett közzé nyílt levelet – külön-külön magyarul és ukránul is – az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, ebben azt szeretnék elérni, hogy a magyar kormányfő ne legyen kerékkötője Ukrajna uniós tagsági csatlakozásainak  – számol be róla a Népszava.

A levélben azt írják:

„Mi, a kárpátaljai magyar nemzeti közösség képviselői azon reménységgel és kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy támogassák az Ukrajna európai uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdését elindító döntést, amely 2023. december 14–15-re van napirendre tűzve.”

Indoklásul azt közölték, hogy az elmúlt esztendőben Ukrajna nagy lépéseket tett az Európai Bizottságnak a nemzeti kisebbségek jogairól szóló ajánlásainak végrehajtása terén.

„Az ukrán parlament által elfogadott új törvénytervezet lényegében tükrözi a nemzeti kisebbségek érdekeit, és teljes támogatásunkat élvezi. Ugyanakkor abban is bízunk, hogy a fentebb említett átfogó törvényben elfogadott valamennyi rendelkezés – a kárpátaljai magyarok civil szervezetei által benyújtott valamennyi javaslatot figyelembe véve – beépül az ukrán törvényhozás normatív dokumentumaiba” – írták.

„Nyomatékosan felkérjük az EU-tagállamok vezetőit, hogy továbbra is támogassák Ukrajnát az európai integráció útján” – fogalmazták meg szándékulat az aláírók, hozzátéve, a demokrácia és a kisebbségi jogok biztosítása terén tett előrelépés a koppenhágai tagsági kritériumok szerves részét képezi, ennek megfelelően úgy vélik, Ukrajna megérdemli, hogy támogassák ez irányú erőfeszítéseit. Kiemelték azt is, hogy Ukrajna a tavaly február 24-e óta tartó orosz invázió alatt is folytatja a szükséges reformok végrehajtását, és továbbra is elkötelezett az európai integrációs értékei mellett. A pozitív döntés Ukrajna biztosabb jövőjéhez, és az európai közösség megerősítéséhez és hozzájárulhatnak – zárul a nyílt levél.

A levelet Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke mellett Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, Petei Judit, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, valamint Rezes József, az Ukrán-Magyar Regionális Ifjúságfejlesztéséért Alapítvány elnöke írták alá.

Orbán Viktor válaszolt

Az MTI tájékoztatása szerint levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök Zubánics Lászlónak, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökének. 

„Mindenekelőtt szeretném biztosítani arról, hogy a magyar kormány mindent megtesz, hogy megvédje az ukrajnai magyar közösség jogait" – szögezte le levelében Orbán Viktor. Kifejtette: meglátása szerint Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése jelenleg nem időszerű, mivel azt az Európai Bizottság nem tudta megfelelően előkészíteni az Európai Tanács decemberi ülésére. Ezért – folytatta a kormányfő – „azzal a javaslattal fogunk élni, hogy a jogilag bonyolult tagság helyett az Európai Unió egy stratégiai partneri viszony kialakítását célozza meg Ukrajnával”

.
Biztosíthatom, hogy a jövőben is azon dolgozunk, hogy az ukrajnai magyar közösség egy békés, stabil és fejlődő országban élhessen – zárta levelét Orbán Viktor.

(Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu/AFP)