Orbán Viktor az Országgyűlés elé viszi az ukrán uniós csatlakozás ügyét

A miniszterelnök is felszólal szerdán a parlamentben, mielőtt az uniós csúcson kihirdeti álláspontját Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban.

2023. december 12., 13:37

Szerző:

 Orbán Viktor miniszterelnök az Ukrajnáról szóló határozati javaslat parlamenti vitájában fejti ki álláspontját az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése ügyében – mondta Havasi Bertalan az atv.hu-nak. A miniszterelnök sajtófőnökét azt követően kereste meg a portál, hogy a kárpátaljai magyarok levelet írtak Orbán Viktornak és azt kérték, támogassa az EU-csúcson Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

A várható forgatókönyv szerint az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben az Ukrajna csatlakozási folyamatával kapcsolatos döntések során azt az álláspontot képviselje, miszerint Ukrajna nem teljesítette az uniós csatlakozás előfeltételeit, az EU bővítési politikájának objektív, teljesítményen alapuló folyamatnak kell maradnia és stratégiai vita szükséges az EU Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről.

A Kocsis Máté nevével fémjelzett Ukrajna-határozati javaslat parlamenti vitáját szerdán elkezdi az Országgyűlés, de nem lesz róla zárószavazás.

A Kocsis-Simicskó határozati javaslat szerint a stratégiai vita előtt az Európai Bizottság javaslata Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről „előkészítetlen, következetlen”, nincs tekintettel az alapvető magyar érdekekre. A javaslat egyben azt is kimondja, hogy az Országgyűlés ítéljen el minden politikai, pénzügyi nyomásgyakorlást, ami Magyarországot szuverén álláspontja megváltoztatására kényszerítené.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, Orbán Viktor azzal az érvvel utazhat az uniós tárgyalásra, hogy álláspontját a magyar parlament is támogatta.

(Kiemelt kép: KISBENEDEK Attila / AFP)