Vádat emeltek a pokolgéppel megölt máltai újságíró ügyében

A vád szerint a két férfi biztosította a robbanószerkezetet.

2021. február 25., 19:42

Szerző:

A máltai ügyészség vádat emelt két férfi ellen, akik a vád szerint robbanószerkezetet adtak el Daphne Caruana Galizia máltai újságírógyilkosainak

Robert Agius és Jamie Vella tagadta a  2017-es gyilkosságban való bűnrészességet, valamint a robbanószer-birtoklás és a bűnszervezethez tartozás vádját is.

Rajtuk kívül további két embert állítottak szerda éjszaka bíróság elé Caruana Galizia és Carmel Chircop ügyvéd 2015-ös meggyilkolásának ügye miatt.

Agiust és Vellát kedden tartóztatták le rendőrségi razziák során, amelyeket azt követően tartottak, hogy egy másik vádlott, Vincent Muscat vádalkut kötött a nyomozókkal. Muscat  elfogadta a 15 éves börtönbüntetést,  cserébe a rajtaütésekhez vezető információkért. Muscat egyike annak a három férfinak, akit a robbanószerkezet elhelyezésével vádolnak.

Angelo Gafa máltai rendőrfőnök szerda este újságíróknak azt mondta: a nyomozók meggyőződése szerint mostanra már a Caruana Galizia-ügyben érintett összes személyt sikerült elfogni.

 (Kiemelt képünkön: Daphne Caruana Galizia, meggyilkolt újságíró képe a gyászolók virágai között. Valletta, Málta 2018 Fotó: Shutterstock)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.