Ursula von der Leyen pónijának halála miatt áll a bál az EU-ban

A GW950m kóddal megnevezett farkas megölte az Európai Bizottság elnökének 30 éves póniját, Dollyt. Az állatra kilövés engedélyt adtak, az állatvédők felháborodtak.

2023. február 2., 08:18

Szerző:

2022. szeptember 1. drámai nap volt Ursula von der Leyen életében. Az Európai Bizottság elnökének volt egy pónija, melyet egy észak-németországi farmon tartottak, ahova az éj leple alatt belopózott egy farkas, és megölte az állatot. A farkas sorszáma GW950m, a harminc éves póni neve Dolly volt. GW950m-re kilövési engedélyt adtak, ami megmozgatta az állatvédőket és egyes EU-s politikusokat is: az Európai Néppárt képviselői a nagyragadozók védettségi státuszának felülvizsgálatát követelték – írja az Euronews.

Az Ursula von der Leyen pónijával kapcsolatos incidens idején GW950m nem volt ismeretlen a helyi gazdák körében: a haszonállatok számát ritkította, ezért a környékbeliek nem siránkoztak a kilövési engedély miatt. Az állatvédők viszont felszólaltak, és az általuk beadott panaszok miatt a kilövési engedélyt visszavonták.

Az ügy itt nem állt meg, ezen a héten kedden a hannoveri közigazgatási bíróság visszavonta ezt a határozatot, és GW950m újra célkeresztbe került: egészen kedd éjfélig, amikor lejárt az engedély. A Politico ekkor a hannoveri régiótól megtudta, hogy a farkas még életben van, és hogy beadtak egy újabb kilövési engedély iránti kérelmet – azt viszont nem közölték, hogy ki kérte az új engedélyt. 

Decemberben az Euractiv azt írta, hogy a farkasok és más nagyragadozók jelenleg szigorú védelem alatt állnak az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelve szerint, így a farkasok szándékos befogásának vagy megölésének minden formája tilos. Egyes országokban (már ahol élnek nagyméretű ragadozók) a gazdák és képviselőik is figyelmeztettek, hogy a növekvő populációk veszélyt jelentenek a mezőgazdaságra és a helyi közösségekre.

Az Európai Néppárt törvényhozói – melynek von der Leyen is a tagja – hangosan követelték a farkasok és más nagyragadozók, például a medvék vagy a hiúzok védett státuszának felülvizsgálatát.

A követelés nem nyert tetszést a környezetvédők és az állatvédők körében. Szerdán azt írta az Euractiv, hogy tizenkét uniós tagállam környezetvédelmi miniszterei levélben fordultak az Európai Bizottsághoz, melyben hangsúlyozták, hogy fenn kell tartani a farkasok védettségi státuszát. A levelet február 1-jén küldték el Virginijus Sinkevičius környezetvédelmi biztosnak, soraiban elítélik az EP egy 2022 novemberi állásfoglalását, melyben amely a farkasok védettségének csökkentését sürgetik az állattenyésztési ágazat támogatása érdekében.

Szerda este még nem érkezett hír azzal kapcsolatban, hogy GW950m-re megadják-e az újabb kilövési engedélyt, de kedden egy online petícióban a farkas kilövési engedélyének azonnali visszavonását követelték. „Ők nem számok, hanem egyedek!" – írták a természetvédők, akik GW950m-et és társát Snowynak és Zorának keresztelték. A petíciót a megjelenése óta több mint 36 zer 500-an írták alá. Cian Lösch farkasvédő aktivista közölte, hogy reméli, hogy meg tudják menteni Snowyt és Zorát, és természetesen más farkasokat is.

(Kiemelt képünk: Szürke farkas (Canis lupus). Forrás: Wikimedia Commons/Bernard Landgraf)