Meghalt az Unabomber

A világ első ökoterroristája 1996 óta ült szigorítottban, 81 évesen hunyt el.

2023. június 10., 21:59

Szerző:

81 éves korában, a észak-karolinai szigorított börtönbüntetése letöltése közben elhunyt Ted Kaczynski, azaz a hetvenes évektől aktív „Unabomber” nevű amerikai ökoterrorista, akit börtöncellájában holtan találtak az őrök. Kaczynski matematikaprofesszornak készült, mégis arról lett hírhedt, hogy egy montanai birtokról, kis kunyhójából évtizedekig küldözgetett bombákat egyetemi tanszékekre, számítástechnikával foglalkozó embereknek. Kaczynski saját, manifesztójában is kifejtett elvei szerint a „technológiai megfigyelőrezsim” ember- és társadalompusztító hatásait akarta megállítani terrorakciókkal.

1978 és 1996 között robbantásaiban összesen három embert ölt meg, további 28-at pedig súlyosan megsebesített. Volt olyan is, hogy repülőgépen robbant eszkábált bombája, és a nagyobb tragédiát az utasok csak a bomba túl gyenge hatásfoka miatt kerülhették el.

1996-os elfogásához sógornője vallomása vezetett ami a hosszú évek eredménytelen nyomozása után végül az FBI tudtára adta, hogy az Unabomber Kaczynski lehet és hollétéről is információkat adott ki. A végül életfogytiglanra ítélt Kaczynski tetteit sohasem bánta meg, céljai mellett haláláig kitartott. Támadásairól és eszméiről számos cikk, könyv, és dokumentumfilm készült, amerikai anarchista körökben pedig egyfajta kultikus figurává vált. Sokan őt tekintik a techóriások és a digitális megfigyelőrezsimek egyik legradikálisabb, korai kritikusának.

(Kiemelt kép: Ted Kaczynski, azaz az Unabomber. Fotó: Handout / FBI / AFP)