A Dunán szállíthatják az ukrán gabonát

Ukrajna reményt keltett a gabonaexport növekedésére a fekete-tengeri kikötők orosz blokádja ellenére, megjegyezve, hogy a hajók elkezdtek áthaladni a Duna Fekete-tengerre ömlő torkolatánál.

2022. július 13., 19:22

Szerző:

A minisztérium szerint 16 hajó most arra vár a Duna Fekete-tengerre ömlő torkolatánál, hogy ukrán gabonával rakodják meg őket, amiket a külföldi piacokra exportálnának – írta a Reuters. A romániai Sulina-csatornán pedig további több mint 90 hajó vár a sorára.

A Sulina útvonalon naponta csak négy hajót tudtak fogadni, miközben napi nyolcra lenne szükség – mondta Jurij Vaskov infrastrukturális miniszterhelyettes. Ukrajna jelenleg tárgyalásokat folytat a Romániával és az Európai Bizottság képviselőivel az átkelők arányának növeléséről – tette hozzá.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor a havi gabonaexport 500 ezer tonnával emelkedhet.

A minisztérium szerint az orosz invázió előtt a tengeri kikötők adták Ukrajna mezőgazdasági termékexportjának mintegy 80 százalékát, de az élelmiszerexport most a dunai kikötőkre, a vasútra és a nyugatra vezető közutakra korlátozódik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy mezőgazdasági munkagép gabonát arat az odesszai régióban. Fotó: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)