Ukrán civilek ezrei rekedtek brutális orosz fogságba

Ukrán civilek ezreit tartják fogva Oroszországban és az oroszok által megszállt ukrán területeken, a rabszolgamunka és a kínzások sem ritkák. Sokan semmilyen jogi védelmet nem kapnak és akiknek nem jut hely az újonnan felhúzott börtönszárnyakban, azokat pincékbe zárják.

2023. július 22., 19:54

Szerző:

Egy májusi orosz rendelet lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy azokról a területekről, ahol hadiállapot van – a jelek szerint Ukrajna egész megszállt területét ilyennek kezelik – átküldjön embereket oda, ahol nincs, például Oroszországba – idézi az AP hírügynökség cikkét a 444.hu.  

A Genfi Egyezmények tiltják civilek önkényes fogvatartását, erőszakos deportálását és kimondják azt is, hogy a fogvatartottaknak kapcsolatot kell tudni tartaniuk az ügyvédükkel és a szeretteikkel.

Az AP több volt fogollyal, illetve jelenleg is fogva tartott ukrán rokonaival beszélve térképezte fel a foglyok mindennapjait, ugyanakkor a hírügynökség leszögezte, a fogvatartási rendszer teljesen homályos, így nehéz megmondani hány civilről van szó. Az ukrán kormány valamivel több mint ezer olyan állampolgárról tud, akik ellen az oroszok vádat emeltek valamilyen okból, de a fogvatartott civilek számát tízezerre becsülik.

A fogvatartottak között vannak, akik ellen olyasmikért emelnek vádat, mint például az ukrán beszéd, vagy egy kék-sárga szalag a biciklin. A beszámoló szerint az orosz hadsereg százakat kényszerít rabszolgamunkára: lövészárkok és más erődítmények, esetleg tömegsírok kiásására.

A letartóztatottakat gyakran meg is kínozzák, az AP forrásai beszámoltak ismétlődő áramütésekről, koponyatörést és bordatörést okozó verésekről, valamint fojtogatásról is. Több volt fogoly halálesetekről is beszámolt.  

Az AP által megszerzett moszkvai kormányzati dokumentum szerint az oroszok civilek további ezreinek bebörtönzésével kalkulálnak a megszállt Ukrajnában, ahol 2026-ig több tucat új börtönt terveznek felhúzni.

(Kiemelt kép: tüntetés az orosz nagykövetség előtt az ukrán egység napján Varsóban, 2023. január 22-én. A tüntetők nemzetközi háborús bűnügyi bíróság létrehozását követelik az orosz háborús bűnök bíróság elé állítása érdekében. Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto via AFP)