Az ukrán vezérkar több mint húsz orosz hadsereg által végrehajtott légicsapásról számolt be

Az orosz hadsereg vasárnap huszonkét légi és öt rakétacsapást hajtottak végre, valamint negyvenkétszer nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira és ukrajnai települések polgári infrastruktúrájára – írta esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

2023. április 2., 20:17

Szerző:

A beszámoló szerint az orosz hadsereg fő erőfeszítéseit változatlanul a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka települések irányába végrehajtott támadó műveletekre összpontosítja. Bahmut, Avgyijivka és Marjinka továbbra is a harci cselekmények epicentrumában vannak. A nap folyamán az ukrán erők több mint ötven ellenséges támadást vertek vissza a térségben.

A vezérkar megerősítette, hogy vasárnap az orosz erők két rakétacsapást hajtottak végre, valamint rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városra. Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon arról adott hírt, hogy a Kosztyantinyivka elleni orosz támadás következtében legalább hat helyi lakos meghalt és nyolc megsérült. Hozzátette, hogy a támadásban megrongálódott 16 többlakásos épület és nyolc családi ház, egy óvoda, a városi adóhivatal épülete, valamint gázvezetékekben és járművekben keletkeztek károk.

Az északkelet-ukrajnai Szumi megye kormányzói hivatala közölte, hogy reggel az orosz erők aknavetővel eltaláltak egy tejszállító teherautót, a járműben két ember életét vesztette. Az ukrán főügyészség közlése szerint az orosz erők a Donyeck megyei Toreckre is tüzet nyitottak, négy helyi lakos sérült meg. Pavlo Kirilenko, Donyeck megyei kormányzó arról tájékoztatott, hogy az orosz csapatok ágyútűz alá vették a kurahovei hőerőművet, ami miatt áramellátási problémák keletkeztek a térségben.

(Kiemelt képünk: Légi felvétel az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutról 2023. március 26-án. Fotó: MTI/AP/Libkos)