Ukrajna elutasítja a NATO feltételezését és hozzáférést kér a helyszínhez

Nem fogadták nagy örömmel a nyugati szövetségesek verzióját arról, mi történt a lengyelországi rakétaincidens során.

2022. november 16., 14:47

Szerző:

Ukrajna kormánya azonnali hozzáférést kér a lengyelországi Przewodówban történt rakétabecsapódás helyszínéhez, hogy ott vizsgálatokat folytasson le  – közölte Olekszii Danyilov, Ukrajna nemzetbiztonsági és védelmi kabinetjének vezetője. Lengyel-ukrán közös bizottságot követelnek az állítás után, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta véletlenül tévedt át lengyel területre és ölt meg két embert.

Danyilov közölte, mielőtt bármit is elfogadnának a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg és Joe Biden amerikai elnök által megfogalmazott magyarázatból, szeretnék megvizsgálni a helyszínt és a rakéta maradványait is. Ugyanakkor a nyugati szövetségeseket arra kérte, osszák meg Kijevvel is azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján arra jutottak, ukrán rakétáról van szó.

Korábban, kedden este Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök a robbanásra reagálva, videóüzenetben azt közölte, „a terror nem korlátozódik nemzeti határainkra. Orosz rakéták csapódtak be Lengyelországba. (...) Rakétákat lőnek ki a NATO területére. Ez egy orosz rakétatámadás volt a kollektív biztonság ellen! Ez egy nagyon jelentős eszkaláció, cselekednünk kell” – verzióját később az orosz Védelmi Minisztérium közleménye, valamint később a lengyel, amerikai és NATO tisztségviselők sem erősítették meg.

(Kiemelt kép: Rakéta csapódott a lengyelországi Przewodów külterületére, 2022. november 15-én. Fotó: War Monitor, Twitter)