Ukrajna a háború kitörése óta nem ért el ekkora sikert

Megtörték az ukrán haderők dél-keleten az oroszok fő védelmi vonalát és ez lehetőséget adhat egy erőteljes ukrán áttörésre is. Ez pedig az ellentámadás felgyorsulását jelentheti.

2023. szeptember 1., 10:41

Szerző:

Az ukrán ejtőernyősök Verbove falu szélén lévő sáncolt orosz állásokon áttörve harcolnak. Az ukrán erők elérték a közeli Robotyne falutól délre lévő fő védelmi vonalat is – írja a The Wall Street Journal egy ukrán tisztre hivatkozva. Mindezt az ukrán hadvezetés is megerősítette.

Ez az első alkalom, hogy Ukrajnának sikerült benyomulnia az orosz fő védelmi vonalak mögé – írja az Index. A sikert csak jelentősebbé teszi, hogy a területet aknamezők, lövészárkok, páncéltörő akadályok védik.

Az ukrán erők most azon dolgoznak, hogy elegendő helyet biztosítsanak a nyugati páncélozott járműveknek, amelyek kellő támogatással komoly előrenyomulásra lehetnek képesek.

A portál hozzáteszi, hogy Ukrajna friss csapatokat telepített, köztük olyan erős légi egységeket, mint a 82. légi támadó dandár, amelyek nyugati gyártmányú Stryker páncélozott harcjárművekkel vannak felszerelve. Ezek az egységek azonban egyelőre nem a várt eredményt érik el, mivel – mint fogalmaznak – a levegőt egyelőre az oroszok uralják.

Az ukrán katonák szerint azonban az Egyesült Államok által szállított kazettás bombák jelentős hatást gyakorolnak a megszálló csapatokra.. Az ukránok az offenzívában a nyílt terepen menekülő vagy erősítést biztosító orosz csapatokat veszik célba a lövedékekkel.

(Kiemelt kép: ukrán katonák tüzet nyitnak orosz állásokra egy Grad BM-21-es rakéta-sorozatvetővel az orosz és ukrán erők közötti frontvonalon a kelet-ukrajnai Donbász vidéki részén 2022. július 19-én. Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP)