Tüntetésekbe fulladt az adóemelés, többen meghaltak

Zavargásba torkollt egy tüntetés Kolumbiában, sokan megsérültek, halottak is vannak.

2021. április 29., 13:31

Szerző:

Tízezrek vonultak Kolumbia utcáira, hogy a kormány tervezett adóreformja ellen tüntessenek, a zavargásokba torkolló megmozdulásokon legalább két ember meghalt, további 44 megsérült, 26-ot pedig őrizetbe vettek – írta az MTI.

Több városban mintegy 50 ezren vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak az adóreform ellen, amelynek célja, hogy adókedvezményeket csökkentsen, és növelje a jövedelemadót egyes csoportok esetében, illetve eltörölje az adómentességet számos áru és szolgáltatás esetében. A kormány így próbálná kompenzálni a koronavírus-járvány által okozott államháztartási hiányt.

A hatóságokra hivatkozó csütörtöki hírügynökségi jelentések szerint a tiltakozások során jelentős anyagi kár is keletkezett, autókat és autóbuszokat, illetve buszmegállókat rongáltak meg.

A helyzet a délnyugat-kolumbiai Caliban volt a legfeszültebb, ahol misak őslakosok egy csoportja ledöntötte a várost alapító Sebastián de Belalcázar spanyol konkvisztádor szobrát. Jorge Iván Ospina, Cali polgármestere kiállt a tüntetéshez való jog mellett, mindazonáltal sajnálatát fejezte ki a vandalizmus miatt. A polgármester szerint a város keleti részén egy ember életét vesztette a tüntetésekhez köthető, de egyelőre tisztázatlan események közepette.

Egy másik ember a Huila megye székhelyén, Neivában tartott tiltakozásokon vesztette életét, az előzetes feltételezések szerint epilepsziás roham következtében.

Daniel Palacios belügyminiszter tájékoztatása szerint a tüntetéseken 44 rendőr megsérült, 30 közülük Caliban. Huszonhat embert vettek őrizetbe hat városban, közülük 19-et a fővárosban, Bogotában – tette hozzá.

A rendőrség és a kormány egyelőre nem számolt be civil áldozatokról, de a Campana Defender la Libertad nevű helyi jogvédő szervezet négy halottról és csaknem 50 sérültről tájékoztatott.

Bogotában ismeretlenek megtámadták az RCN Televisión nevű kolumbiai kereskedelmi televízió és a hozzá tartozó NTN24 nemzetközi televíziós csatorna épületeit. A csatornák igazgatói közleményükben elítélték a támadást.

Iván Duque kolumbiai elnök Twitter-bejegyzésében elítélte a „vandál cselekményeket”.

(Kiemelt kép: AFP | Raul Arboleda)

 

Tegnap 19:19

A jelenlegi amerikai kurzust Moszkva nemcsak a maga, de a világ számára is fő kockázatforrásnak tekinti, és fel szándékozik számolni Washington „dominanciájának maradványait” – hirdette meg Oroszország módosított külpolitikai koncepciója, amelyet pénteken hagyott jóvá Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A norvég fővárosban mintegy 800 kilogramm kokaint talált a rendőrség gyümölcsök közé rejtve, a skandináv országban korábban még soha nem bukkantak ilyen nagy mennyiségű szállítmányra – közölték a helyi hatóságok pénteken.