Tüntetések söpörtek végig Franciaországon a nyugdíjreform miatt

Szombaton több százezren tüntettek Franciaország-szerte, hogy tiltakozzanak a kormány nyugdíjreformtervei, köztük a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre történő emelése ellen.

2023. február 11., 19:27

Szerző:

Az OECD-országok közül a franciák töltik a legtöbb évet nyugdíjban, és a közvélemény-kutatások szerint az emberek jelentős többsége nem szívesen mondana le erről 

Emmanuel Macron francia elnök szerint azonban a reform elengedhetetlen a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához. 

A szombati tüntetéseket megelőzően valamennyi nagy szakszervezet közös nyilatkozatban szólította fel a kormányt a törvényjavaslat visszavonására. Arra figyelmeztettek, hogy március 7-től egész Franciaországot leállítják, ha követeléseiket nem teljesítik. Február 16-ra már terveznek egy sztrájkot. 

A szakszervezetek jelentős részvételre számítottak a hétvégi tüntetéseken minden korosztályból és társadalmi rétegből. 

FRANCE-PROTEST-PENSIONS-PENSION REFORM-STRIKE-STUDENTS

(Negyedik napja tüntetnek Nantes-ban nyugdíjreform ellen. Fotó: Maylis Rolland/Hans Lucas/AFP)

A békés párizsi demonstrációkat ugyanakkor kisebb összecsapások is beárnyékolták. Egy autót és néhány szemetest felgyújtottak, a rendőrök pedig könnygázzal oszlatták a radikális felvonulókat. 

A tervezett nyugdíjreformok miatt a párizsi Orly repülőtéren szombaton meglepetésszerű sztrájkot tartottak, ami a francia légiközlekedési hatóság közleménye szerint késéseket okozott a légiközlekedésben, és számos járatot törölni is kellett.

(Kiemelt képünk: A francia kormány tervezett nyugdíjreformja ellen tüntetők által felgyújtott autó előtt rohamrendőr Párizsban 2023. február 11-én. MTI/AP/Lewis Joly)

10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.