Tucatjával emelik ki a holttesteket a Gangeszből

A holttestek négy-öt napja lehettek a vízben. Még a szakértők sem tudják, mikor tetőzhet a járvány Indiában.

2021. május 12., 20:37

Szerző:

Hálót kellett kifeszíteni a Gangesz folyóban India északi részén, miután a vízben több tucat sodródó holttestet fedeztek fel – írja az MTI. Az északkelet-indiai Bihar állam vízgazdálkodási minisztere elmondta: a hálót Uttar Prades állam határánál helyezték el a folyóban, és a hatósági járőrözést is megerősítették azon a környéken.

Bihar államban 71, a szomszédos Uttar Prades államban pedig 25 holttestre bukkantak a Gangesz folyóban,

ami azt jelezheti, hogy a koronavírus második hulláma már India vidéki területein is erőteljesen pusztít.

A hatóságok szerint a folyóban sodródó holttestek a járvány olyan áldozatai lehetnek, akiknek hozzátartozói nem engedhették meg maguknak a hagyományos hamvasztás költségeit, és ezért szeretteiket a folyó vizébe engedték. A holttestek négy-öt napja lehettek a vízben.

A második hullám – új, a korábbinál fertőzőbb vírusvariánsokkal – februárban kezdődött Indiában, de szakértők még mindig nem tudják megjósolni, mikor tetőzhet a járvány. Az indiai államok vezetői azt követelik, hogy az ország vezetése fokozza a vakcinagyártást, és állítsa le az oltóanyagok exportját. Delhi főminiszter-helyettese szerint oltás nélkül az emberek ugyanígy tömegével fognak meghalni a járvány harmadik és negyedik hullámában.

Az AstraZeneca gyógyszercég Indiában is gyártja koronavírus elleni vakcináját, de az 1,3 milliárd lakosú országban eddig a népesség alig 2,5 százalékát oltották csak be.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán közölte, hogy a világ 44 országában azonosították eddig a koronavírus indiai változatát, amely a rendelkezésre álló információk szerint fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok.

Kiemelt kép: Archana Thiyagarajan / AFP