Egyre kevesebben hisznek Németországban

Egyre inkább visszaszorul a vallásos hit Németországban, a tíz évvel ezelőtti csaknem 50 százalékról 38 százalékra süllyedt az istenhívők aránya – mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

2022. december 15., 14:11

Szerző:

Az egyik legtekintélyesebb német közhasznú magánalapítvány, a Bertelsmann Alapítvány Vallási monitor című reprezentatív felméréssorozatának új adatfelvételével a többi között azt is kimutatták, hogy a nagy keresztény egyházak tagjainak negyede fontolgatja a kilépést egyházából. 

A legfiatalabb nemzedékben, a 16-24 éves korosztályban kiugróan magas, 41 százalékos az egyházi tagságuk megszüntetését mérlegelők aránya, és a 25-39 évesek körében is jóval átlag feletti, 35 százalékos.

A távozáson gondolkodók kétharmada katolikus, egyharmada evangélikus.

A hagyományos vallásgyakorlási formák és a keresztény egyházak társadalmi szerepét vizsgáló kutatássorozat 2022-es adatfelévtele azt is megmutatta, hogy a hívők kevéssé veszik igénybe az egyházuk által kínált vallási szolgáltatásokat, így csupán 17 százalék jár havonta legalább egyszer templomba, ugyancsak 17 százalék pedig egyáltalán nem jár templomba.

Főleg az utóbbiak körében, az egyházak „passzív tagjainak csoportjában adódhat a kérdés, hogy az egyházi adót és az egyházakról szóló kritikus viták tükrében indokolt-e még a tagság fenntartása” – idézték az alapítvány közleményében Yasemin El-Menouar valláskutatót.

A szakértő kifejtette, hogy a hagyományos keresztény egyházak társadalmi jelentőségének csökkenése több tényezőnek tulajdonítható. Az első az erősödő individualizáció, amelynek révén a vallásosság hagyományos egyházi formáit a spiritualitás magánjellegű formái váltják fel. Szintén fontos tényező „a lakosság növekvő sokszínűsége a bevándorlás következtében”, és nagyban befolyásolja a folyamatot az is, hogy számos hívő „egyre kritikusabban tekint az egyházra” – mondta Yasemin El Menouar.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Németországban és Spanyoloroszágban 10 657 ember – köztük 4 363 német – megkérdezésével végzett felmérés alapján az elfordulás az egyházaktól nem egyenlő az eltávolodással a kereszténységtől. Ezt mutatja, hogy a kilépést fontolgató német egyháztagok 92 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy egyházi tagság nélkül is lehet kereszténynek lenni – emelték ki a közleményben.

A 84,1 milliós Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi adatai szerint a katolikus egyháznak 21,6 millió tagja van, az evangélikus egyháznak pedig 19,7 millió.

(Kiemelt kép: A kölni katedrális, Németország, 2022. december 7-én. Fotó: Ying Tang/NurPhoto/AFP)