Dróncsapást mért a szíriai kurdokra Törökország

A szíriai kurdok területén, Kamisli városa mellett támadtak a törökök.

2023. június 20., 19:35

Szerző:

Törökország dróntámadást hajtott végre kedden Szíria északi, kurdok ellenőrizte részén, a helyi hatóságok három tagja életét vesztette – közölték a sajtóval kurd tisztségviselők.

Kurd hivatalos források szerint a drón a kurd hatóságok civil alkalmazottait szállító gépjárműbe csapódott be Kamisli városa mellett, egy sebesültről is tudni.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet úgy tudja, a járművet a török határtól nem messze, a Kamisli városát Amúdával összekötő főúton érte támadás.

A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő OSDH szerint a török dróncsapásoknak idén már 39 halálos áldozata van.

A térségben aktív, amerikai támogatású, kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milíciaszövetség azt közölte, a török hadsereg légicsapásai és ágyúzásai 21 civil halálát okozták idén, köztük öt gyerekét.

Ankara többször támadta a polgárháború sújtotta Szíria kurdok ellenőrizte térségét. Törökország szerint a régióban aktív Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia az Ankara mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szárnya, s nemzetbiztonsági fenyegetést jelent Törökország számára.

(Kiemelt kép: Bayraktar drón. Fotó: Baykar, Wikimedia Commons)