Lelőtt egy Szíriából kábítószert szállító drónt a jordániai hadsereg

A jordániai hadsereg kedden közölte, hogy lelőtt egy drónt, amely kábítószert szállított Szíriából az ország északi határvidékére.

2023. június 13., 14:13

Szerző:

Jordánia az Irán-barát milíciákat vádolja, amelyek szerinte a szíriai hadsereg egységei védenek, hogy kábítószert csempésznek át a határain a jövedelmező öböl menti piacokra. Damaszkusz azt állítja, hogy mindent megtesz a csempészet visszaszorítására, és folytatja a csempészbandák felszámolását délen. Tagadja az Irán által támogatott, a hadseregéhez és a biztonsági erőkhöz kapcsolódó milíciák bűnrészességét.

A csempészési kísérletek ugrásszerű növekedése miatt Jordánia tavaly óta kénytelen volt megváltoztatni a hadsereg határ menti bevetési szabályait, és felhatalmazta a hadseregét arra, hogy túlerőt alkalmazzon. Tavaly januárban a jordániai hadsereg megölt 27 drogcsempészt, több másikat megsebesített az ország Szíriával szomszédos határán.

A jordániai hadsereg kedden bejelentette: „továbbra is határozottan és erőteljesen lépünk fel a határainkat fenyegető mindenféle fenyegetéssel és a nemzet biztonságának destabilizálására irányuló kísérletekkel szemben”. Közölték: a drónt a határ jordániai oldalán fogták el és megsemmisítették.

A háború sújtotta Szíria a régió a több milliárd dolláros drogkereskedelmének fő helyszínévé vált, Jordánia pedig a captagon néven ismert, szíriai gyártású amfetamin fő tranzitútvonala az olajban gazdag Öböl-államokba. Jordániai tisztviselők azt mondták, hogy felvetették kétségeiket a szíriai hatóságoknak, de nem tapasztaltak valódi kísérletet a tiltott kereskedelem visszaszorítására.

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) egy 2014-es jelentésében azt írta, hogy az amfetaminpiac a Közel-Keleten növekszik. A főként Szaúd-Arábiában, Jordániában és Szíriában végrehajtott letartóztatások a világszerte lefoglalt amfetamin több mint 55 százalékát teszik ki.

(Kiemelt képünk illusztráció: a Jordán Hadsereg járőrözik a szíriai határ mentén, hogy megakadályozzák az embercsempészetet 2022. február 17-én. A Szíriából Jordániába irányuló kábítószer-csempészet is szervezetté vált, a csempészek fokozzák a műveleteket, és modern felszerelést, például drónokat használnak a Jordán hadsereg szerint. Fotó: Khalil MAZRAAWI / AFP)